Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedno otkriće

Naselje staro 2800 godina

'arheo01_bo1_sis_200710'
''
06.08.2010.
u 06:30

Na radilištu autoceste Zagreb - Sisak, kod Vukojevca, pronađeni su ostaci temelja kuća i zemljanih bedema koji potječu iz 800. godine prije Krista.

Tim arheologa Instituta za arheologiju iz Zagreba na čelu sa dr. Kornelijom Minichreiter, znanstvenom savjetnicom, i dr. Zorkom Markovićem, znanstvenim suradnikom Instituta, pronašao je još jedan vrlo vrijedan arheološki lokalitet u naselju Donji Vukojevac (lokacija Sjever - Luka) u lekeničkoj općini.

Otkrili su ostatke naselja iz željeznog doba (800. godina prije Krista), sa zemljanim bedemima širine dva metra, koji su jedinstveni nalaz u Hrvatskoj. Nedavno smo pisali o pronalasku tragova naselja iz kamenog i brončanog doba, te starog Rima između Donjeg i Gornjeg Vukojevca, a ovo otkriće samo potvrđuje koliko je prostor oko Vukojevca nekada bio atraktivan za naseljavanje.

– Riječ je o senzacionalnom otkriću, jer ovakvi zemljani bedemi koji su opasivali naselje nisu nigdje u Hrvatskoj otkriveni! Vide se ostaci temelja kuće 5 puta 5 metara i zemljanog bedema širine 2 metra, koji se sastojao od drvenih stupova s pletenom ogradom i ispunjen zemljom, i to je veliko otkriće. Dosad otkrivena slična naselja imala su bedeme, ali ne ovakve kakve smo pronašli ovdje. Ovo su ostaci naselja iz starijeg željeznog doba, koje se naziva Halštat prema nalazištu u Austriji, starog otprilike 2800 godina – rekla nam je dr. Kornelija Minichreiter.

Ne zna se točno kojem je plemenu pripadalo ovo naselje pronađeno između dvije kuće u Donjem Vukojevcu, na trasi prilazne ceste s vijaduktom preko autoceste Zagreb - Sisak.

– Ovdje je prebivalo pleme nepoznatog imena, a imalo je srodnosti s plemenom čiji su tragovi nađeni na lokalitetu u Opatičkoj ulici u Zagrebu, gdje je Muzej grada Zagreba. Neki ga istraživači stoga svrstavaju u savsku kulturnu skupinu bez imena. To je bilo vrijeme ratova panonskih plemena, dolazaka stranih plemena od Crnoga mora. Tu su živjela plemena Panonaca srodna južnijim plemenima Ilira, a u ovom susjedstvu znamo za pleme Kolapijana južno od Turopolja i pleme Jaza sjeverno od Turopolja – objašnjava dr. Zorko Marković.

Sličan lokalitet iz istog vremena u blizini je pronađen kod Topuskog - Turska kosa, koje je bilo utvrđeno svetište i gdje su pronađene stotine glinenih figurica ratnika, konja i goveda. Na tome lokalitetu u Donjem Vukojevcu arheolozi, među kojima su još bili dipl. arh. Karmen Farac i prof. Dubravka Sokač-Štimac, pronašli su nekoliko keramičkih posuda koje će se restaurirati, a potom izložiti u muzeju. Pronašli su i pršljen - kameni uteg za tkalački stan, što je uobičajeno za naselja, a dokaz je tekstilne proizvodnje na ovom području. Dvjestotinjak metara niže od tog jedinstvenog lokaliteta tim arheologa Arheološkog muzeja u Zagrebu započeo je s istraživanjem još jednog lokaliteta na samoj trasi autoceste, i tu je za očekivati još novih otkrića. Inače, područje općine Lekenik nije bilo posebno zastupljeno u dosadašnjim istraživanjima, tako da su saznanja o arheološkim lokalitetima na ovom području još poprilično oskudna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije