Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADA Grževići se bore da im kći progovori i prohoda

Naša Nina već je godinu i pol u komi

07.11.2008.
u 16:26

Naša Nina će progovoriti i prohodati, a mi ćemo i dalje biti uz nju. Kad se čovjeku tako nešto dogodi, tek tada shvati koliko mu malo treba, obitelj i par kvadrata - kažu Željka i Marčelo Gržević, koji su se iz obiteljske kuće u Cerovlju kraj Pazina preselili u Krapinske Toplice u apartman od 35 kvadrata. Tu bdiju nad svojom 17-godišnjom kćeri Nikolinom, koja je od prometne nesreće u travnju prošle godine u komi. Zapravo, prema liječničkoj dijagnozi, Nikolina je u minimalno svjesnom stanju, što se još uvijek smatra komom jer nije uspostavljen verbalni kontakt.

Da nam pusu
- Naša Nina sve razumije. Smije se, da nam pusu, ljudima koji joj se sviđaju stisne ruku, kad joj se nešto sviđa podigne palac, a kimanjem glave odgovara sa da ili ne. Jedino još ne govori i ne kreće se, a otkad smo u Krapinskim Toplicama, jako je napredovala i sigurni smo da će se potpuno oporaviti! - kažu roditelji.

Život obitelji Gržević promijenio se u trenu one noći kad je Nikolina u prometnoj nesreći ispala kroz prozor automobila. Četiri mjeseca za njezin život borili su se u pulskoj bolnici, a od kolovoza prošle godine Nina je na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama. Cijelo vrijeme uz nju je majka, koja je na bolovanju, a otac je godinu dana putovao iz Cerovlja u Krapinske Toplice.

- U siječnju je Nina počela reagirati. Bili smo presretni kad je počela pratiti očima i stisnula nam ruku - prisjećaju se Željka i Marčelo. No, godinu dana boravka u bolnici, koliko odobrava HZZO, prošlo je, i Nina sada u bolnici ima pravo na daljnju terapiju logopeda, radnu i fizikalnu terapiju, vježbe u bazenu, ali nema pravo boraviti u bolnici. Zato su roditelji unajmili mali apartman, a u Krapinske Toplice doselio se i Ninin otac, uzevši četiri mjeseca neplaćenog, jer se majka fizički ne može sama brinuti o kćeri.

Žive za Ninu
Obitelj bi živjela i u manje od 35 kvadrata, jer u istoj prostoriji spavaju, borave, kuhaju i jedu, ali Nini je potrebna zasebna soba. Apartman plaćaju 5400 kuna mjesečno.

- Možda smo mogli naći jeftinije, ali ne možemo stanovati predaleko od bolnice jer Ninu vozimo u kolicima na terapije, pa moramo biti i u prizemlju. Sami brinemo o Nininoj posebnoj prehrani, plaćamo dodatno fizioterapeuta, a tu je i kupnja lijekova za jačanje imuniteta i njegu, jer dobivamo jedino pelene. Nina je neotporna i sklona infekcijama pa smo morali ugraditi i pročišćivač zraka - kažu roditelji. Pribojavaju je sljedećih mjeseci, jer Marčelova plaća zbog neplaćenog neće stizati, ali se ne žale. Strpljivo pružaju svojoj jedinici sve što mogu samo da progovori i prohoda.



Pomozite Nini Gržević

Marčelovi kolege iz tvrtke Alufexpack već su, uz pomoć uprave, među sobom prikupljali pomoć za Nikolinu, a sada nam se obratio Veljko Barudžija s molbom da večernjakovci pomognu ovoj obitelji. - Svi koji žele pomoći, donaciju mogu uplatiti na tekući račun u Privrednoj banci Zagreb, broj: 2340009-3211801894 s naznakom za Nikolinu Gržević - apel je Veljka Barudžije i Marčelovih kolega.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije