Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVETA KLARA

Naša najveća solarna elektrana počela proizvoditi kilovate

Petrokov elektrana (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
14.06.2012.
u 19:31

Predsjednik Ivo Josipović, koji je simbolično pustio objekt u rad, podržao je ekološku investiciju u recesijskom vremenu

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj puštena je danas u pogon, investitor je tvrtka Petrokov, a nalazi se u zagrebačkom naselju Svetoj Klari.

Ugovor na 12 godina

Elektrana je jakosti 400 kilovata i godišnje će moći proizvesti 400 tisuća kilovatsati, što je dovoljno za godišnju potrošnju energije za 130 kućanstava. Vrijednost investicije je devet milijuna kuna, a ulaganje će se investitoru isplatiti nakon 9 i pol godina.

– Ugovor o otkupu električne energije sklopljen je na 12 godina po starim uvjetima i cijeni otkupa. Nove cijene otkupa i smanjenje poticaja od prije mjesec dana ozbiljan su problem jer je Hrvatska na samom dnu po ulaganju u ekološki prihvatljive izvore energije i tek 0,01 posto energije dolazi iz tih izvora – kazao je voditelj projekta Ljubomir Majdandžić. Istaknuo je kako zajedno s ovom investicijom Hrvatska ima tek 1 MW (megawat) instalirane snage iz fotonaponskih sustava, a da bi bila u europskom prosjeku već je trebala imati oko 400 MW, odnosno oko tisuću ovakvih investicija. Najveću elektranu iz obnovljive energije simbolično je pustio predsjednik Ivo Josipović koji je kazao da je došao dati podršku velikoj ekološkoj investiciji u recesijskom vremenu.

– Smatram da je problem malog broja investicija velik broj potrebnih dozvola pa se nadam da će se nešto učiniti da se približimo njemačkim standardima gdje je potrebna samo jedna dozvola. Vjerujem da će nadležne institucije shvatiti da je Hrvatska bogata prirodnim resursima i da se to mora iskoristiti – kazao je Josipović. Vlasnik investicije Krunoslav Petrokov bio je jasniji pa je kazao da protiv ovakvih investicija postoji čitav lobi koji smatra odgovornim i za spletkarenje oko bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy koja je podržavala investiciju.

Civilizacijsko pitanje


– Na pitanjima zaštite okoliša, klimatskih promjena i globalnog zatopljenja tijekom ovog stoljeća padat će ne samo ministri nego i cijele vlade jer je to civilizacijsko pitanje i test inteligencije našega društva – oštro je dodao Majdandžić.Uz ovaj projekt, Petrokov je najavio i gradnju vjetroelektrane u Kanfanaru u Istri koja bi trebala s radom započeti u roku šest mjeseci, a imala bi jednaku jakost kao i ova solarna.

Ključne riječi

Komentara 19

GI
giglibigli
20:45 14.06.2012.

baš i ne vidim tu neku korist ako će struja iz te elektrane biti skuplja od uvozne.a sve to da bi se moglo reći da i mi imamo solarne elektrane ,bezveze

Avatar guten_tag
guten_tag
21:53 14.06.2012.

cijena iz te solarne elektrane je isplativa samo onima koji su isporučili opremu . hep mora plaćati 5-6 kn kwh struje iz tih izvora , pa usporedite cijenu . ugovorom su vezani 12 godina . znači građani će plaćati razvoj tuđe industrije i plaćati struju pet puta skuplje nego iz bilo koga izvora . neka proizvođači te opreme instaliraju elektrane i prodaju struju po prosječnoj cijeni . zašto bi morao hep otkupljivati tu struju po tako visokoj cijeni ? u tome je prijevara , moraš osigurati sigurnu dobit investitoru .

Avatar Stralis
Stralis
10:02 15.06.2012.

Je li to onaj Petrokov što je kupio prijevozničku firmu Panonija Osijek te je uništio i nekretnine prodao za neki trgovački centar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije