Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kepler 22b

NASA-in svemirski teleskop pronašao "novu Zemlju"

Kepler 22b
NASA
06.12.2011.
u 11:43

Planet ima i vodu i kopno, a prosječne temperature kreću se oko 22 Celzijeva stupnja. Njegova atmosfera može podržavati život

Planet nazvan Kepler 22b nalikuje Zemlji više nego bilo koji da sada otkriveni planet i nakon njegova otkrića odmah je identificiran kao potencijalni dom ljudske vrste u budućnosti.

Kepler 22b sadrži i vodu i kopno, a prosječne temperature kreću se oko 22 Celzijeva stupnja. Njegova atmosfera također može podržavati život, ali problem je to što se nalazi 600 svjetlosnih godina od Zemlje.

Planet na kojemu godina traje 290 dana prvi je put primijećen prije dvije godine, donosi Telegraph, ali NASA-ini stručnjaci tek su sada, koristeći agencijin svemirski teleskop Kepler, zaključili da je upravo 22b najpogodniji planet za ljudski život izvan Sunčeva sustava.

Jedan od ključnih kriterija koje planet mora imati kako bi bio nastanjiv svakako je dovoljna udaljenost od središnje zvijezde kako ne bi bio ni prehladan niti pretopao.

Za sada su izvan Sunčeva sustava otkrivena tri planeta, poznatija kao egzoplaneti, za koje stručnjaci vjeruju da su pogodni za eventualnu kolonizaciju budućih generacija. U svibnju su francuski astronomi otkrili Gliese 581d koji se nalazi na udaljenosti od oko 20 svjetlosnih godina, oko šest puta je veći od Zemlje i dio je skupine od najmanje šest planeta. Tri mjeseca kasnije Švicarci su izvijestili da bi planet udaljen 36 svjetlosnih godina nazvan HD 85512b mogao biti nastanjiv. Planet u zviježđu Vele ima masu oko 3,6 puta veću od Zemlje.

Prema katalogu koji bilježi sva svemirska tijela izvan Sunčeva sustava postoji čak 47 egzoplaneta i egzomjeseca na kojima je nastanjivanje moguće, ali još uvijek nisu dovoljno istraženi.

Ključne riječi

Komentara 31

UK
Ugo Kajvez
12:49 06.12.2011.

Ali za uspostavu kazneni zatvor za pokvarene političare dovoljan je i naš pluton, ....... kad će se tražiti prilog za izgradnju takvo nešto prvi ću se javiti sa čekom .....

NP
Npr19
12:52 06.12.2011.

\"Potencijalan dom ljudske vrste\" u budućnosti. Odlično! Sada još samo moramo riješiti problemčić prijevoza od par tisuća godina do tamo i raspada koštano-mišićne mase u uvjetima slabe gravitacije tijekom puta. Čas posla!

UK
Ugo Kajvez
12:47 06.12.2011.

Još uvijek sve ove planete su PREVELIKE sa PREVELIKOM silom težom da bi ljudi mogli normalno na njima živjeti kad bi se do njih moglo doći ....... Međutim samo je pitanje vremena, vjerojatno u idućih nekoliko godina, kad će se otkriti planete veličine zemlje sa sličnim uvijetima kao na zemlji, ....... e, tad će nastati trka u razvitku načina kako do nje doći !! ............. živi bili pa vidjeli .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije