Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.
21. srpnja 2011. u 11:41 50 komentara 4 prikaza
atlantis (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji je put sletio na Zemlju i tako okončao svoj tridesetogodišnji radni vijek. Dogodilo se to u 6 sati po lokalnom vremenu u floridskom centru Kennedy Space ispred kojeg se, unatoč lošem vremenu, okupio velik broj znatiželjnika. Umirovljenje kultnog shuttlea naredila je američka vlada s ciljem smanjenja visokih troškova njegova održavanja.

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.

Za financiranje prijevoza astronauta do Međunarodne svemirske stanice NASA će se ubuduće obraćati privatnom sektoru. Izrazili su nadu da će u idućim godinama imati velik broj komercijalno isplativih misija. Ipak, takvi letovi neće biti mogući još četiri godine pa će se NASA za to vrijeme oslanjati na ruske kapsule.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Toni50:

    NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju i doneo smeče sa putanje i završio posao ..

  • Glista:

    Prelaze na ruske letjelice kratkorocno. Ameri imaju najmanje 6 novih letjelica ( 2 raketoplana i 4 kapsule) koji ce do 2015 promijeniti nacin na koji istrazujemo svemir. Ja se osobno radujem sto cu dozivjeti slijetanje na Mars sa posadom, a ... prikaži još! letjelica koja to prva ucini imat ce samo Americku zastavu.

  • Barts:

    Prelaze na ruske rakete nosace za nisku orbitu ,jer im je tako jeftinije.2 nescrece sa satlom govore da je program ipak bio neisplativ .