Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.
21. srpnja 2011. u 11:41 50 komentara 13 prikaza
atlantis (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji je put sletio na Zemlju i tako okončao svoj tridesetogodišnji radni vijek. Dogodilo se to u 6 sati po lokalnom vremenu u floridskom centru Kennedy Space ispred kojeg se, unatoč lošem vremenu, okupio velik broj znatiželjnika. Umirovljenje kultnog shuttlea naredila je američka vlada s ciljem smanjenja visokih troškova njegova održavanja.

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.

Za financiranje prijevoza astronauta do Međunarodne svemirske stanice NASA će se ubuduće obraćati privatnom sektoru. Izrazili su nadu da će u idućim godinama imati velik broj komercijalno isplativih misija. Ipak, takvi letovi neće biti mogući još četiri godine pa će se NASA za to vrijeme oslanjati na ruske kapsule.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Toni50:

    NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju i doneo smeče sa putanje i završio posao ..

  • Glista:

    Prelaze na ruske letjelice kratkorocno. Ameri imaju najmanje 6 novih letjelica ( 2 raketoplana i 4 kapsule) koji ce do 2015 promijeniti nacin na koji istrazujemo svemir. Ja se osobno radujem sto cu dozivjeti slijetanje na Mars sa posadom, a ... prikaži još! letjelica koja to prva ucini imat ce samo Americku zastavu.

  • Barts:

    Prelaze na ruske rakete nosace za nisku orbitu ,jer im je tako jeftinije.2 nescrece sa satlom govore da je program ipak bio neisplativ .