Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao u istraživanju svemira

Senna M: NASA ima moj uređaj koji može snimati 4 godine

Senad Galijašević
Foto: Privatni album
1/5
26.03.2016.
u 22:34

Poznati dancer, a danas inovator, čije proizvode naručuje NASA, kaže: "Imam 62 godine, a tko zna što će mi već sutra pasti na pamet"

Znali smo ga kao Senada od Bosne, pa kao Sennu M, a danas je Senad Galijašević, inovator, i živi svoj treći profesionalni život. Njegova oprema za snimanje svega što se odvija na televizijskim ekranima ili filmskim platnima hit je u svijetu.

– Kada sam prvi put zaplesao, udarilo me toliko adrenalina da nisam prestajao dok sve to nije izgledalo kao hrvatski Michael Jackson ili Madonna. Plesanju me učio Stjepan Božić, a završilo je tako da me pitao može li sada on stajati iza mene i – učiti. U sve što radim unosim se tako, radim i 48 sati kada treba riješiti neki problem. Ne može se uspjeti ako u nešto ideš samo zbog novca, a zarađeno ionako reinvestiram – govori danas Senad Galijašević. U glazbi je ostao i dalje režirajući spotove.

– Radio sam s Ivanom Zakom koji mi je dao ideju kako bih mogao napraviti nešto malo drugačije. Zato sam posudio kran i to je za mene bilo to, odjednom sam pred sobom ugledao neslućene mogućnosti – objašnjava.

Ponuda za TV kuće

Shvatio je, kaže, da se uz male inovacije kranom, dakle letećom kamerom, može učiniti daleko više.

– Nisam imao nikakvog iskustva, samo sam znao što mi nedostaje u radu i to sam želio postići. Svoj sam proizvod nudio televizijskim kućama, odlazio sam k njima i prezentirao im ga. Dobili su izravan uvid u ono što moj kran može, a ja sam saznao što im nedostaje i tako unapređivao proizvod – kaže. Galijaševićev kran daleko je lakši od standardnih, ali iste nosivosti, a opremljen je različitom elektronikom poput automatskog “uočavanja” objekta snimanja. Danas taj kran koristi nekoliko lokalnih televizija ne samo u Hrvatskoj, a Senna Innovation Factory na tržištu ima 20 proizvoda. Te su inovacije izašle iz okvira lokalnih televizija koje bez Senne ne mogu jer njegovi kranovi zamjenjuju rad nekoliko ljudi kada se radi, primjerice, o robotima kojima operater može upravljati s više kamera istodobno. A baš se takvim robotom snimao i papin dolazak u Hrvatsku.

Kran je pak sudjelovao u praćenju Europskog prvenstva u vaterpolu održanog u Zagrebu, pa i Eurovizije u Opatiji. Ipak, pravi je uspjeh doživio tek s revolucijom u fotoaparatima:

– Kada su se na tržištu pojavili DSLR-ovi, shvatio sam da dolazi jedno novo vrijeme. No, da bih nešto postigao, morao sam upoznati Roberta Balaška. Čovjek se bavi svadbama, a za tako nešto moraš biti dobar i on to jest pa tako danas snima kraljevske svadbe po cijelom svijetu. DSLR-ovi su moćni uređaji, njima se snima i Dr. House, no nisu imali automatiziran fokus. Napravio sam glavu koja to može, a usto može i memorirati pozicije te ju je Balaško ponio na put. Snimio je film fotoaparatom na toj glavi i taj je film automatski postao hit. Odjednom su mi se počeli javljati sa svih strana svijeta – govori Galijašević.

Foto: Robert Demo

On domaću pamet ističe kao oslonac u radu, a njegova tvrtka ima stotinjak kooperanata:

– Treba vremena da ih se pronađe. Recimo, po cijevi sam išao u Maglaj da bih shvatio da u okolici Zagreba ima valjda stotinu tvrtki koje se time bave. Da ne spominjem Prozirni namještaj iz Zeline koji radi proizvod na svjetskom nivou za koji malo tko zna – hvali domaće tvrtke. Njegovu opremu koristi studio Mayat s Filipina, jedan od najvećih studija u jugoistočnoj Aziji. U reklamne svrhe dali su izraditi majice s imenima dviju tvrtki za koje misle da su nenadmašne: Canon i Senna. I najveća kineska produkcijska kuća 24frames koristi njegovu opremu, a čak su snimili reklamni film u kojem skupina lopova krade njegov kran. Izraelci pak na njegovim pokretnim kolicima za kameru Dolly održavaju kviz:

– Zove se 360sec jer natjecatelji imaju vremena za odgovore koliko Dolly treba da savlada stazu u studiju – objašnjava.

Na sajmu u Tokiju dobio je i priznanje od Canona koji je svoj tada novi C300 predstavio na njegovoj programabilnoj glavi, a Airbus njegovu programabilnu glavu koristi u testiranju aviona, no nisu mu otkrili točno za što. A prije dva mjeseca stigao je mail od NASA-e:

– U potpisu je stajalo kako se bave svemirskim istraživanjima, na što smo se mi nasmijali i naručili grob na Marsu. No komunikacija se nastavila pa smo odlučili provjeriti gospodina koji nam piše. Ispostavilo se da je riječ o višestruko nagrađivanom znanstveniku. Ponudio sam da im glavu koju su tražili ustupim besplatno, no odgovorili su kako oni ne primaju donacije. A riječ je o uređaju na kojemu se mogu programirati pozicije, i to s vremenskim odmakom, 360 stupnjeva kamera na toj glavi može snimati i četiri godine. Nije to nešto skupo, no da su to razvijali sami, koštalo bi ih daleko više – govori.

Stigao do Hollywooda

Sennine uređaje vole koristiti redatelji reklama.

– Ovih dana centrala Nikea snima reklamu koristeći moju štedljivu rasvjetu, koja se također može programirati. Sven Pepeonik, najveći majstor reklama na ovim prostorima, radi samo s mojom opremom. Mark Roberts, čija je tvrtka Motion Control najveća u ovom segmentu, a njegovi kranovi koštaju i po milijun dolara, rekao mi je da želi nešto napraviti sa mnom – nabraja svoje uspjehe te ističe kako se odnedavno njegovom opremom snimaju i filmovi u Hollywoodu.

>> Nekoć je pjevao 'Kad si bila ti beba malena', a danas njegove proizvode kupuje i NASA

Ključne riječi

Komentara 7

KR
kresoabusime
11:40 28.03.2016.

ako je ovo istina....onda svaka cast. kapa do poda.

HA
hajduk1966
08:39 27.03.2016.

Pretjeraste ga

SU
subara
10:31 27.03.2016.

zasto kinez nosi masku. senna se ni imal di okupat nakon duge voznje u kinu? a sto laprdaju,covik ka od boga dat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije