Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
debi za R2

NASA i GM šalju prvoga humanoidnog robota u svemir

robot
Reuters/Pixsell
02.11.2010.
u 13:30

Humanoidni robot ponajprije bi trebao asistirati astronautima. Njegovi izumitelji predviđaju da će obavljati zadatke čišćenja svemirske postaje, pridržavati alate astronautima te intervenirati u hitnim slučajevima poput požara.

U srijedu, kad je u Houstonu planirano lansiranje Discoveryja, među posadom bit će i Robonaut 2, prvi humanoidni robot poslan u svemir. Odredište šesteročlane posade i robota nazvanog R2 bit će Međunarodna svemirska postaja. Tamo će robotičari, između ostalog, testirati i operativne mogućnosti R2 u bestežinskom stanju.

Inače, suradnjom NASA-e i General Motorsa u R2 je uloženo 2,5 milijuna dolara.

Humanoidni robot ponajprije bi trebao asistirati astronautima. Njegovi izumitelji predviđaju da će R2 obavljati zadatke čišćenja svemirske postaje, pridržavati alate astronautima tijekom istraživanja te intervenirati u hitnim slučajevima poput požara. U desetljećima pred nama, kažu izumitelji, nasljednici R2 mogli bi izviđati asteroide, Mars i ostale planete praveći tako put astronautima.

R2 je načinjen od aluminijskih i niklovanih karbonskih vlakana, visok je jedan metar, a težak 150 kilograma. Svaka mu je ruka duga 82 centimetra. No, zasad je postavljen na postolje, a NASA očekuje da će mu noge biti ugrađene do kraja 2011., čime bi robot mogao biti uključen u istraživanja svemira.

Računalni mozak robotu je ugrađen u trbušnu šupljinu, četiri kamere koje mu omogućuju vid ugrađene su iza vizira zlatno obojene kacige, dok mu je za opažanje dubine u usnu šupljinu ugrađena infracrvena kamera. R2 ima i naprtnjaču u kojoj je smješten sustav za napajanje energijom.

 

Ključne riječi

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
16:10 02.11.2010.

Predlažem da ih uvedemo na markov trg u zamijenu sadašnjih zgubidana, manje bi nas poreznih obveznika koštalo i rješili bi problem korupcije na najvišoj razini ......

OB
-obrisani-
16:21 02.11.2010.

Dobro zapamtite ovog robota, jer.... Jednog dana kada u svemiru vanzemaljci sretnu ovo ubogo mehanicko bice zakljuciti ce da je on zemljanin, a mi da smo ustvari neki barbarski osvajaci planete Zemlje, ( sto nije daleko od istine). napredna i miroljubiva i pravedna vanzemaljska nacija to nece moci dopustiti. Spustiti ce se na ovu napacenu zemljicu i pomesti je sa nje caskom. To ce biti neka vrsta novog potopa ;). Mi u zaborav ( sto i nije lose) a robotici u limeno razmnozavanje. p.s. Nije ni lose ispao ovaj lik s obzirom da su u njegovo stvaranje ulozili nekoliko vecih hrpica $ , za razliku kolko je (škrti) Bog ulozio (1,7$) u stvaranje nas takozvanih ljudi :)

FE
Felicijen
15:46 02.11.2010.

Taj robot ako je tako pametan kao što piše, neće se ni vratiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije