Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

NASA će u četvrtak objaviti dokaze o životu u svemiru?

Titan
NASA
30.11.2010.
u 16:30

Pretpostavlja se da će NASA na osnovi podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini i službeno potvrditi da su pronađeni dokazi postojanja života na jednom od Saturnovih mjeseca

NASA će u četvrtak u svom sjedištu u Washingtonu održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima postojanja života na drugim planetima, navodi se u priopćenju NASA-e koje je izazvalo golemu pozornost. Ostali detalji čuvaju se u strogoj tajnosti što je samo potaknulo brojne špekulacije o nalazima koje će NASA objaviti.

Pretpostavlja se da će NASA, na osnovi podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, i službeno potvrditi da su pronađeni dokazi o postojanju života na jednom od Saturnovih mjeseca. Najveći je od 63 Saturnova mjeseca Titan, koji jedini uz Zemlju u našem solarnom sustavu ima gustu atmosferu, a otprije postoje teorije da je život na njemu moguć, iako temperatura na površini iznosi -180 Celzijevih stupnjeva.

Navodno na Titanu postoje procesi koji pokazuju postojanje primitivnih oblika života poput mikroba, a po mišljenju znanstvenika, prisutnost vodika u atmosferi daje nadu da je život na Titanu možda moguć.

Inače, astrobiologija je studija o podrijetlu, evoluciji, distribuciji i budućnosti života u svemiru i predstavlja multidisciplinarno polje potrage za nastanjivim sustavima u našem solarnom sustavu, kao i planetima s uvjetima za život izvan Zemljina solarnog sustava. Tri glavna pitanja kojima se bavi astrobiologija jesu: kako nastaje i evoluira život? Postoji li život izvan Zemlje i kako se on može otkriti? Kakva je budućnost života na Zemlji i u svemiru?

Ipak, poznati hrvatski astronom Korado Korlević tvrdi da ne treba očekivati neku veliku senzaciju.

- S NASA-om i njihovim najavama treba biti oprezan jer oni svakih nekoliko mjeseci objavljuju da su prikupili neka "senzacionalna" otkrića, a poslije se pokaže da to baš i nije tako. U svakom slučaju, nema teorije da su otkrili novi život u svemiru. Sonda Cassini je i prije nekoliko godina otkrila organske tvari u svom prolazu pokraj Saturna, a sada je, na svom povratku vjerojatno naišla na istu organsku materiju samo su podaci nešto bolji i precizniji. Pretpostavljam da će se NASA-ina objava vrtjeti oko toga - kaže Korlević.

Ključne riječi

Komentara 75

BE
Bedem1
09:18 01.12.2010.

Traze dali je zivot moguc na planetama,a zaboravili su da je jos prije 100 godina Mujo potkivao svog Sarca na mjesecu pa su tom prilikom i napisali pjesmu MUJO KUJE KONJA NA MJESECU,i kad mi neko kaze da su bosanci zatucani,ma nemoj.

PI
piljuh
17:54 30.11.2010.

U članku se navodi: (...) \"izvan Zemljina solarnog sustava\"!? Tko piše ovakve gluposti? Jesmo li se to možda vratili na \"geocentrični sustav\" ili je netko temeljno nepismen?

HO
horton
17:46 30.11.2010.

Dokaz o životu u svemiru već imamo. Dovoljno pogledat po Zemlji :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije