Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viktor Agladios

Naš sunarodnjak svojim je glupim filmom ugrozio kršćane u Egiptu

'19.09.2012.- Zagreb, Victor Agladios Egipatski fizioterapeut koji se vise godina u Zagrebu bavi masazom po egipatskoj metodi Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
27.09.2012.
u 11:08

Iako je optimist, Viktor je ipak zabrinut za svoju veliku obitelj koja živi u Egiptu

Kontroverzni film “Nevinost muslimana”, autor kojega je 55-godišnji Kopt Nakoula Basseley, koji je izazvao žestoke reakcije muslimana diljem svijeta i paljenje veleposlanstava, zabrinuo je Kopte koji, iako su se ogradili i osudili taj čin, strahuju od osvete radikalnih muslimana. U razgovoru za Večernji list 62-godišnji zagrebački Kopt Viktor Agladios kazao je kako se nada da će prevladati razum te da neće biti osvećivanja Koptima u Egiptu i Sudanu.

U kontaktu sa sestrom

– Muslimani jako dobro znaju da su Kopti, koji su kršćani, s muslimanima uvijek živjeli u dobrim odnosima i uvijek poštovali muslimansku vjeru. Sramotni čin koji je učinio 55-godišnji Kopt Nakoula Basseley Nakoula osudili su Kopti diljem svijeta. On je kriminalac i njegov čin nema nikakve veze s vjerom. On je nevjernik i nasilnik – ljutito govori Viktor te podsjeća da je pokojni poglavar Koptske pravoslavne crkve papa Shenouda pozvao Kopte u Egiptu na mir i dostojanstvo kad su ih napali radikalni muslimani.

Viktor je sada zabrinut za svoju veliku obitelj koja živi u toj zemlji.

– Svaki sam dan u kontaktu sa sestrom i ostalom obitelji u Egiptu jer me strah da ne budu žrtve pobjesnjelih fundamentalista. Iako me sestra i obitelj umiruju i uvjeravaju kako je situacija pod kontrolom, ipak se bojim za njih – priznaje Viktor, koji 19 godina nije bio u Egiptu, ali jako dobro zna što se tamo događa.

– U vrijeme bivšeg predsjednika Mubaraka, iako smo i tada svjedočili ekscesima i ubijanjima Kopta, paljenjima crkava, ipak smo bili na neki način zaštićeni i osjećali se malo sigurnijima. Danas, kada su na vlast došli islamisti, na žalost, prepušteni smo sami sebi, na milost i nemilost radikalima kojima smo mi dežurni krivci za sve i nemamo nikakvu zaštitu. Vojska i policija koja bi nas trebala štiti kada dođe do napada na Kopte stoji po strani i samo promatra što nam radikalni islamisti rade.

U Hrvatskoj siguran

Svima nam je jasno da ti radikali vode politiku zastrašivanja kako bi nas otjerali iz naših domova i iz naše zemlje i možda u budućnosti stvorili islamsku državu. Mi im poručujemo da u tome neće uspjeti. Irački scenarij neće se ponavljati jer nas ima 17 milijuna i Egipat, koliko je njihova domovina, toliko je i naša, štoviše, mi smo pravi Egipćani jer riječ Kopt znači Egipat – kaže Viktor, koji nam je na kraju razgovora priznao da se on, za razliku od Kopta koji žive diljem svijeta i osjećaju se ugroženi zbog tog filma, u Hrvatskoj osjeća potpuno sigurnim.

>> Egipat pronašao \'krivca\' za objavu filma, 27-godišnjeg Kopta iz Kaira

Komentara 1

Avatar My Style
My Style
14:09 27.09.2012.

Radi se o cistom govoru mrznje (u filmu) - sam naziv cinicno vredja citavu veroispovest ! Zamislite film "Nevinost katolika, pravoslavaca, mojsijanaca..." Digla bi se kuka i motika sigurno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije