Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukobi ne jenjavaju

Naš novinar u Siriji: Vojska steže obruč oko Qusaira

'P1040626_nnn_rad_010613'
Hassan Haidar Diab/VLM
03.06.2013.
u 14:29

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Al-Moalem kazao je za Večernji list da će pustiti humanitarne konvoje i dopustiti izvlačenje ranjenih tek nakon što sirijska vojska očisti grad Qusair od terorista i "banita" kako naziva pobunjenike

Sukobi na području Qusaira nastavljaju se istom žestinom. Danas je sirijska vojska zauzela selo Al-Dhairi i steže obruč oko grada Qusaira kojem prijeti humanitarna katastrofa. Naime, u gradu živi oko 30 tisuća ljudi bez vode, hrane i lijekova. Iako međunarodna zajednica i civilno društvo apelira na sirijsku vladu da puste humanitarne konvoje za pomoć civilima u tom gradu, sirijska vlada oglušuje se na te apele.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Al-Moalem kazao je za Večernji list da će oni pustiti humanitarne konvoje i dopustiti izvlačenje ranjenih tek nakon što sirijska vojska očisti grad Qusair od terorista i \"banita\" kako naziva pobunjenike. U međuvremenu, borba se rasplamsala u predgrađu Damaska, a posebno u kvartovima Jobar i Adra.

Isto tako, žestoke borbe vode se u predgrađu Guta Al-Sharkyje te Haraste i Dume. Naime, sirijska vojska potpomognuta borcima Hezbollaha želi istjerati pobunjenike što dalje od glavnog grada Damaska. I dok je sva pozornost usmjerena prema Qusairu, pobunjenici su javili da je na područje Aleppa stiglo oko 3 tisuće pripadnika sirijske republikanske garde i boraca Hezbollaha koji se pripremaju za veliku ofenzivu.

Pobunjenici su minirali cijelo područje i zgrade koje se nalaze na prvoj crti fronta. Zapovjednik slobodne sirijske vojske Abdel Rahim Abu Hilal kazao je za Večernji list kako je režimska vojska zatvorila glavni ventil za vodu te da imaju velikih problema sa snabdijevanjem vode, dodavši kako će oni nanijeti režimskoj vojsci i Hezbollahu velike gubitke ako krenu u ofenzivu.

Nitko danas u Siriji, niti jedna niti druga strana ne vjeruju da će mirovna konferencija u Genevi zaustaviti krvavi građanski i vjerski rat koji traje već više od dvije godine i u kojem je poginulo više od 100 tisuća ljudi, a ranjeno ih je oko 300 tisuća, dok je svoje domove napustilo više od 5 milijuna Sirijaca.

>>Sirijska vojska pod svaku cijenu želi osvojiti Qusair

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije