Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt u planinama

Naš najbolji mladi alpinist poginuo na Mont Blancu

Toni Roso
Adventure Sport Team
VL
Autor
Hrvoje Dečak
17.03.2011.
u 13:41

Makaranin i Beograđanin posljednji su put viđeni u utorak ujutro na sredini stijene.

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih alpinista, 21-godišnji Toni Roso, član makarskog društva za alpinizam Ekstrem, stradao je u masivu Mont Blanca u francuskim Alpama penjući se s beogradskim alpinistom Igorom Skenderom (25). Iz Francuske još nema vijesti o identifikaciji, ali sve upućuje na to da su ta dva penjača izgubila život.

U Hrvatskom planinarskom savezu samo su od obitelji Tonija Rose dobili usmenu obavijest o nesreći, ali još nemaju nikakve službene potvrde niti su obaviješteni o pojedinostima.

Tijela su nađena još u srijedu, a prema informacijama Francuske gorske službe spašavanja, dvojica alpinista hrvatske i srpske nacionalnosti stradala su u utorak u masivu Mont Blanca. Zbog lošeg vremena spasioci još nisu spustili tijela u dolinu.

Dvojica alpinista krenula su u utorak rano ujutro u sjevernu stijenu Les Droitesa, na 4000 metara nadmorske visine, iznad ledenjaka Argentiere. To je Ginat, jedan od najpoznatijih i najtežih penjačkih smjerova.

Makaranin i Beograđanin posljednji su put viđeni u utorak ujutro na sredini stijene. Nakon što se ni sljedećeg jutra nisu javljali, pokrenuta je potraga.

– Svi su hrvatski alpinisti potreseni – rekla nam je kolegica Vedrana Simičević, novinarka Novog lista i pročelnica Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza.

– Toni mi je bio prijatelj i mogu slobodno reći da se takav talent u našem alpinizmu nije pojavio dugi niz godina. Moram reći da Toni nije bio brzoplet, bio je vrlo oprezan u penjanju, ali očito se dogodila neka nesreća na koju on i Igor nisu mogli utjecati – rekla je V. Simičević.

Ona je objasnila da je smjer Ginat prava meka najboljih alpinista i da je sada tamo puna sezona penjanja u snijegu i ledu.

– To je “ultimativno područje” za svakog ambicioznog penjača. Tamo je sada mnogo alpinista iz cijeloga svijeta i čujem da su vrlo dobri uvjeti. Tim je tragičnije što su Toni i Igor postali žrtve tragedije – dodala je alpinistica.

Toni Roso rođeni je Makaranin, a penjanjem se bavi od djetinjstva. Član je Hrvatske gorske službe spašavanja, a sa Skenderom je već svladao mnoge teške uspone.

Masiv Mont Blanca često je odredište naših alpinista i planinara, ali u njegove teške stijene idu samo oni najsposobniji. Najviši vrh Savojskih Alpa Mont Blanc sa svojih 4810 metara najviši je vrh Europe.

Komentara 57

FL
flick
14:27 17.03.2011.

Mogo bi se Josipović ispričati, za svaki slučaj.

OB
-obrisani-
14:34 17.03.2011.

tommycro to se ne oprasta,nismo mi takvi narodi mi se samo lepo poubijamo ko ljudi,a ljubav.... to nikako

Avatar bepina
bepina
16:52 08.05.2011.

kako možete to pisati.. dva mlada života su izgubljena :( Počivaj u miru Toni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije