Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši predsjednik

Josipović u Beču: Moramo dodatno stisnuti gas i promijeniti društvo

Josipović u Beču
Foto: Snježana Herek
1/2
27.05.2015.
u 18:29

Govoreći o energetskoj strategiji RH i EU, ustvrdio je kako se Hrvatska želi pozicionirati kao energetska vrata Europe

– S ponosom sam podsjetio na put koji je Hrvatska prešla od trenutka kada se odlučila na samostalnost, u borbi za svoju neovisnost, teritorijalnu cjelovitost i članstvo u euroatlantskim integracijama – rekao je bivši predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović za Večernji list nakon predavanja „Hrvatska vanjska politika između EU i Balkana: Dvije strane iste kovanice“, održanog u srijedu u bečkom Hofburgu.

Istakao je kako Hrvatska ima veće i konkretnije interese od ostalih članica EU za ostvarivanje održive političke i gospodarske stabilnosti u jugoistočnoj Europi, našem neposrednom susjedstvu i kako je očuvanje stabilnosti i dobrih odnosa u regiji od strateškog značaja za vanjsku i sigurnosnu politiku RH.

– Dobra regionalna politika Hrvatskoj jamči gospodarski uspjeh, dodao je napomenuvši kako naša zemlja „suficit ima praktično samo s našim istočnim susjedima“, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Govoreći o politici prema susjedima, Josipović je rekao kako se Hrvatska kao članica Europske unije aktivno zauzima za europsku budućnost svih država jugoistočne Europe i podupire ih na njihovu europskom putu.

– Mislim da je naš nacionalni interes da budemo jedan od promotora, naglašavam, europske politike proširenja, da inzistiramo da zemlje, bez obzira na to o kojoj je riječ, ispune visoke kriterije kao što smo ih i mi ispunili i uđu u EU, jer to je zalog za cijelu regiju, uključujući Hrvatsku koja je već članica EU, da ima puno bolju poziciju – istakao je.

U svom izlaganju, kojem su, između ostalih, bili nazočni hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović te opunomoćena ministrica Zdenka Weber, Josipović je govorio o trenutačnom položaju i statusu Hrvatske kao članice EU-a i NATO-a, istaknuvši kako je RH moderna demokratska država, uključena u najvažnije međunarodne organizacije te sudionica brojnih regionalnih inicijativa i bilateralnih aranžmana.

Osvrnuo se i na odnose sa susjedima s kojima smo bili u bivšoj Jugoslaviji. Istaknuo je kako Hrvatska nakon Domovinskog rata, posebice posljednjih godina postigla priličan napredak u odnosima s zemljama u okruženju te je uspostavila i kvalitetnu suradnju na nekim područjima kao što su pravosuđe, status manjina, sigurnost, gospodarstvo i sl. Napomenuo je kako je ostalo i dosta neriješenih pitanja, kao što su granično pitanje, pitanje izbjeglica, povrat imovine, brojni nestali, luka Ploče (po pitanju Crne Gore), dug štedišama Ljubljanske banke (po pitanju Slovenije) i drugo.

Govoreći o energetskoj strategiji RH i EU, ustvrdio je kako se Hrvatska želi pozicionirati kao energetska vrata Europe. Josipović je odgovarao i na brojna pitanja publike. Jedno od njih je bilo i skoro osnivanje njegove stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez“. Na naš upit zašto se odlučio na taj korak, Josipović nam je odgovorio: „Zbog činjenice da danas u Hrvatskoj nema stranaka koje dovoljno jako promoviraju progres u RH.“

– Po svom sam uvjerenju socijaldemokrat, ali uz te humane socijaldemokratske vrijednosti moramo dodatno stisnuti gas, kao što bi rekli vozači, da upravo reformama promijenimo društvo kao cjelinu, posebno gospodarstvo, na bolje, napomenuo je dodavši kako stranku vidi kao stranku lijevog centra i da je najvažnije kako će ju hrvatski građani pozicionirati.

Predavanje je organiziralo Austrijsko društvo za vanjsku politiku i Ujedinjeni narodi (ÖGAVN) u Beču, na čelu s bivšim austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom.

Komentara 29

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
18:57 27.05.2015.

Plin smo već stisnuli, i tebe promijenili, stoga...

Avatar GERO2
GERO2
18:53 27.05.2015.

Sto je onda radio 5 god. i zasto je primao placu,sad se sjetio toga!Kumrovcanin s Kumrovackom skolom!

SP
stjepan.plecko
19:13 27.05.2015.

vidi vraga ovaj se probudio nakon zimskog sna nakon što je dobio nogom vrit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije