Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerenje građana

Narodna obveznica na testu: Što novo zaduživanje donosi narodu, a što financijskim posrednicima?

01.02.2023.
u 10:50

Pojednostavljeni odgovor mogao bi glasiti da građanima donosi mogućnost izravnog ulaganja u financijski instrument jednako siguran kao štednja, a s bitno višom kamatom i bez visokih naknada koje inače za takva ulaganja plaćaju posrednicima, javnim financijama financiranje duga na domaćem tržištu smanjuje izloženost stranim investitorima i njihovim pritiscima, a bankama, investicijskim fondovima i ostalim financijskim posrednicima izbija dio naknada

Komentara 10

NI
nikola1975
11:45 01.02.2023.

Ako im i izbija dio naknada donosi im nove. Provizija za kupnju i prodaju je jedna od naknada koja je prisutna (ali se ne mora ostvariti) ali posjedovanje obveznica je nemoguće bez usluge skrbništva (od 0,15% vrijednosti obveznice godišnje pa na više). S druge strane građanima nosi mogućnost zaobilaženja investicijskih fondova čija naknada za upravljanje (2% pa čak i više godišnje) pojede većinu zarade.

LI
Lisa
15:34 01.02.2023.

Ako je to za građane dobro, to se onda neće desiti jer je interes posrednika važniji.

Avatar spremno zidam
spremno zidam
15:56 01.02.2023.

Jednostavna matematika kaže da se trenutno kupovinom stana u Zagrebu može ostvariti od najma godišnji prinos od cca 6%, i to od prvog dana, bez ikakvog rizika, a k tome i vrijednost glavnice uz to polako i sigurno raste jerr cijene nekretnina i dalje rastu. Nikakva obveznica to ne može i neće nikad nadmašiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?