Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HILLARY CLINTON PUTUJE U MEKSIKO

Narkokarteli prijete sigurnosti SAD-a

25.03.2009.
u 14:50

Američka državna tajnica Hillary Clinton otputovat će u srijedu u Meksiko, gdje će se susreti s meksičkim predsjednikom Calderonom. Očekuje se jači dogovor dviju država u suprostavljanju moćnim narkokartelima u Meksiku.

Za šaku dolara
Svake godine meksički narkokarteli u SAD "izvezu" droge u vrijednosti od oko 40 milijarda dolara. Trenutačno u Meksiku bjesni pravi rat banda, koji je od početka godine odnio oko 800, a prošle godine više od 6000 života.

Pet najvećih narkokartela već godinama određuje pravila igre na područjima koje kontroliraju. Vlasti su nemoćne unatoč podršci vojske jer su narkokarteli odlično organizirani i imaju dovoljno novca da potkupe sve one koji bi mogli ugroziti njihovo djelovanje.

Bilo jednom u Meksiku
Kad netko odbije "plave kuverte", slijedi odmazda, poput nedavne u Ciudad Juarezu, kad je lokalni "Elliot Ness" bio prisiljen na odstupanje zbog niza ubojstava njegovih policajaca. Strah se počeo osjećati i s druge strane, kod moćnih i bogatih američkih susjeda koji se boje da bi se nasilje zakonom povezanih posuda moglo prenijeti u SAD, jer od 12 milijuna radnika bez legalnih papira više od polovice su Meksikanci.

Rat koji se ne može dobiti
Podatak da 90 posto kokaina koji se konzumira u Americi prolazi kroz Meksiko, koji je ujedno i najveći dobavljač marihuane i speeda za "gringose", pokazuje zašto Hillary Clinton zabrinuta stiže u Meksiko. Državna tajnica stiže s čekom od 300 milijuna dolara, a predat će ga meksičkim vlastima za borbu protiv narkomafije.

Međutim, taj veliki iznos samo je kap u moru. Nažalost, rat protiv kraljeva droge odavno je izgubljen jer njihova moć i utjecaj teško može suzbiti i najjača svjetska sila poput SAD-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije