Naslovnica Vijesti Hrvatska

Napušite skulpturu od zraka! Izložba "Premijera" Vilima Halbartha

Jeste li kad vidjeli skulpturu od zraka? Dođete li u lođu Pučkoga otvorenog učilišta u Splitu, stoji uz rame klasičnome, kamenom kipu. Ali, skulputra od zraka neće vas dočekati, morate je napraviti sami...
03. ožujka 2010. u 08:00 0 komentara 8 prikaza
'pixsell-hrvatska-split-01.03.2010.- split pucko otvoreno uciliste u splitu dioklecianova7 izlozba vilima halbartha po imenu premjere 24 umjetnik vilim halbart  Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'

Jeste li kad vidjeli skulpturu od zraka? Dođete li u lođu Pučkoga otvorenog učilišta u Splitu, stoji uz rame klasičnome, kamenom kipu.

Ali treba i malo truda jer skulptura od zraka neće vas dočekati, morate je napraviti sami.

Nije teško. Za to se pobrinuo Vilim Halbarth, student druge godine diplomskoga studija kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.

Opipljivom i čvrstom materijalu, kamenu, suprotstavio je instalaciju koja označava prolazno i nestalno. U prozirnu posudu s vodom stavio je cijev, a posjetitelji upuhivanjem zraka mjehurićima stvaraju brčkave skulpture.

– Ti su radovi pregled moga stvaranja u nekoliko godina. Počeo sam s klasičnom skulpturom u kamenu, a završio sa skulpturom od zraka – kaže Halbarth. Skulptura od zraka, napominje, rezultat je suradnje s prof. Violićem iz Rijeke.

– On se bavi svjetlošću, zvukom, zrakom, mirisom i okusom. Otvorio je nove spoznaje o skulpturi. To su novi oblici skulpture, baš kao i ova od zraka, koja pokazuje da je svaki čovjek umjetnik. Svatko može doći ovamo, uzeti slamku i napraviti skulpturu od zraka – poziva Halbarth.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.