Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Napredak u otkrivanju misterija: Arheološko otkriće objašnjava kako su se gradile piramide

Pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište
01. studenoga 2020. u 08:52 36 komentara 48864 prikaza
Arheološko otkriće u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Pogledajte galeriju 1/5

Egipatske su piramide arhitektonsko čudo, a već je stoljećima misterij kako su ih drevni Egipćani sagradili pomoću blokova teških dvije do tri tone. Odgovor na to pitanje moglo bi dati novo arheološko otkriće koje objašnjava kako su barem neki od kamenih blokova premještani. 

Venera NA KORAK DO OTKRIĆA Nevjerojatni pronalazak astronoma: Pronađeni mogući tragovi života na Veneri

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, sjeverno od grada Luksora, pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište. Iako je osnovni materijal u izgradnji piramida bio vapnenac, alabaster se koristio za popločavanje podova te izradu kipova i lijesova.

To je važno otkriće i prvi dokaz koji pokazuje kako su teški blokovi podizani i premještani iz kamenoloma, ustvrdio je glavni tajnik Ministarstva za antikvitete u Egiptu Mustafa Wazirij, piše Business Insider

"Pokretni sustav sastoji se od središnje rampe okružene s dvije skupine stepenica koje sadrže rupe za stupove", objasnio je arheolog Yannis Gourdon iz Instituta Français d'Archéologie Orientale. Uz rampu, arheolozi su pronašli i najmanje 100 natpisa u spomen na posjete faraona kamenolomima kao i kamene stanove za radnike.

Otkriće Na sjeveru Škotske pronađena soba u kojoj su se opijali Vikinzi

"Tim je pronašao četiri kamene ploče. Na jednoj od ploča prikazan je čovjek koji stoji, a na ostale tri imaju nejasne natpise, loše su očuvani", pojasnio je arheolog Roland Enmarch sa Sveučilišta u Liverpoolu te dodao kako na njima radi tim za restauraciju. 

Još je uvijek nepoznato kako su se teški vapnenački blokovi prevozili uz strane piramide, no sustav rampe mogao bi sadržavati neke tragove koji će dati odgovor i na to pitanje. 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Dino123:

  Piramide su izgradili Anunaki i Inuiti uz pomoć nebeskog srpskog naroda.

 • Avatar tabadjija
  tabadjija:

  One u visokom su gradili sa betonom. Meho je bio na mjesalici :)

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Moj prijatelj Obelix je u to vrijeme bio gastarbajter u Egiptu.