Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaje na dužnosti

Napolitano želi do kraja svoga mandata riješiti pitanje nove vlade

Napolitano (1)
Reuters/Pixsell
30.03.2013.
u 14:31

Bilo je onih koji su smatrali kako bi Napolitano mogao podnijeti ostavku i primorati parlament da izabere novog šefa države koji bi raspustio parlament i sazvao nove izbore

RIM – Ostajem na dužnosti do kraja svoga mandata, do posljednjeg dana, redeći na dolasku do nove vlade, kazao je predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano danas u 13 i 15 sati u Quirinalu, predsjedničkoj palači, novinarima koji su čekali njegovu odluku poslije konzultacija s parlamentarnim strankama.

Napolitanu istječe mandat 15. svibnja. Predsjednik republike, prema Ustavu, u posljednjem semestru svoga sedmogodišnjeg mandata nema pravo raspustiti parlament. Pošto se stranke u novom parlamentu izabranom na izborima 24. i 25. veljače ne mogu dogovoriti oko stvaranja koalicijske vlade, bilo je onih koji su smatrali kako bi Napolitano mogao podnijeti ostavku i primorati parlament da izabere novog šefa države koji bi raspustio parlament i sazvao nove izbore. Situacija bi u tom slučaju bila još kompleksnija i zasigurno Napolitano, koji je uvijek govorio kako treba učiniti sve da se bez novih izbora sastavi vlada, nije imao namjeru dignuti ruke od svega.

- Obavljat ću svoju dužnost do posljednjeg dana svoga mandata- izjavio je sada Napolitano, te objasnio što će učiniti sada nakon što je od mandata za sastav vlade odustao čelnik lijevog centra Pierluigi Bersani koji nije mogao sastaviti koalicijsku vladu koja bi dobila prolaz u parlamentu.

Lijevi centar ima većinu u zastupničkom domu, ali ne i u senatu. Napolitano je kazao kako će od dvije skupine stranaka u parlamentu, dakle od Bersanijeva lijevog centra i desnog centra Silvija Berlusconija, tražiti stvaranje programa s kojim bi se prevladao zastoj u stvaranju vlade. Dakle dvije antagonističke strane bi trebale stvoriti neku vrstu velike koalicije, predložiti način izlaska iz vladine krize.

Napolitano je naglasio kako Italija ima vladu, onu Marija Montija, koja je podnijela ostavku, ali kojoj parlament nije izglasovao povjerenje. Prema tome Monti može vladati do daljnjega, odnosno dok se stranke ne dogovore drugačije. Uostalom pred Montijem su i zaduženja koja ima Italija u okviru Europske unije. Dakle, Napolitano je strankama vratio lopticu za igranje oko stvaranja nove vlade i zadržao Montija do daljnjega. 

>> Pier Luigi Bersani će pokušati sastaviti vladu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije