Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ischgl

Napokon otkriveno: Nulta pacijentica u austrijskom žarištu konobarica je iz Švicarske

03.04.2020.
u 12:21

Do sada je njemački konobar iz restorana "Kitzloch" u Ischglu gledan kao prvi izvor zaraze, no prema analizi AGES-a, osnovni izvor zapravo je švicarska konobarica iz istog restorana.

Dosad se mislilo da je njemački konobar iz restorana "Kitzloch" u austrijskom Ischglu prvi izvor zaraze. No nulta je pacijentica švicarska konobarica iz istog restorana. Imala je samo blage simptome i nije bila kod liječnika.

Švicarska konobarica bila je bolesna još 5. veljače, ali je imala blage simptome. Pozitivna je bila tek više od mjesec dana kasnije, 9. ožujka, izjavio je Franz Allerberger, šef (AGES-a) Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane. Dodao je kako je Švicarka identificirana kao nulta pacijentica u Ischglu.

Podsjetimo, skijalište Ischgl povezano je sa stotinama slučajeva zaraze u Austriji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Pod istragom je nakon što su se pojavile sumnje da su skijaške staze i barovi u tom zimovalištu ostali otvoreni tjednima iako se epidemija već razbuktala.

Do sada je njemački konobar iz restorana "Kitzloch" u Ischglu gledan kao prvi izvor zaraze, no prema analizi AGES-a, osnovni izvor je zapravo švicarska konobarica iz istog restorana, javljaju 24 sata

Inače, nulti pacijent (patient zero), termin je kojim se označava prvi čovjeka koji je zaražen u virusnoj ili bakterijskoj epidemiji. Preko genetičke analize i epidemioloških studija moguće je izolirati ljude za koje vjeruju da su prvi zaraženi i tako doći do nultog pacijenta. To je jako bitno za buduće praćenje zaraze i prevenciju da se zaraza ne širi.

Dosad je u Austriji zabilježeno 11.238 ljudi s infekcijom COVID-19, 158 zaraženih je umrlo, a uspješno je izliječenih 2022.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:21 03.04.2020.

A tko je zarazio konobricu?Sigurno neki turist koji joj se upucavau i unosio u lice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije