Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠALJU POZIV

Napokon će se znati koliko ima zaštićenih najmoprimaca u Hrvatskoj

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
03.12.2018.
u 21:04

U Ministarstvu napominju da država neće stajati nas putu vlasnicima koji će od nje tražiti i dobiti obeštećenje sudskim putem.

Agencija za promet nekretnina sljedećih će dana objaviti poziv za prikupljanje podataka o stanovima i osobama koje plaćaju zaštićenu najamninu pa bi Hrvatska konačno trebala doznati točan podatak koliko je ukupno osoba u tom statusu. Nedavne zakonske izmjene najmoprimcima nude rješavanje stambenog pitanja, budući da najkasnije do rujna 2023. moraju napustiti stanove koje koriste.

No, u Ministarstvu graditeljstva ističu kako će se stvarne potrebe za ovakvom vrstom zbrinjavanja znati tek u lipnju, do kada se najmoprimci moraju prijaviti i kada će se utvrditi koliko ih u vlasništvu ima druge nekretnine. Tvrde i kako se iz informacija koje dobivaju od najmoprimaca, ali i vlasnika stanova može zaključiti da su vlasnici i najmoprimci u najvećem broju slučajeva već postigli međusobni dogovor.

U Ministarstvu naglašavaju da su o zakonskim izmjenama koje su izazvale niz prijepora u javnosti razgovarali tijela EU i Europski sud za ljudska prava zadovoljni jer su stvari pokrenute s mrtve točke, ali i napominju da država neće stajati nas putu vlasnicima koji će od nje tražiti i dobiti obeštećenje sudskim putem.

Pogledajte kako se stanari Korajčeve i Šoljanove bore protiv naplate parkinga

Komentara 13

Avatar navijač
navijač
21:30 03.12.2018.

Kad dolaze na red oni zaštićeni koji žive u otetim Židovskim stanovima i Njemačkim kućama?

PI
Pierro12
21:58 03.12.2018.

Nisam u toku. Ali znam prije nekoliko godina slucaj, gdje je neka necakinja ili rodakinja neke partizanske babe, nekako prijevarom ili vezicama, ostala kao zasticeni najmoprimac neke stare kuce 100 metara od Sabora, u Zagrebu u Gornjem Gradu, dakle, u najskupljem djelu Zagreba i nisi je mogao izbaciti. Iako nije vlasnik niti ista, vlasnici nisu mogli do svoje kuce, zbog neke partizanske babe i rodakinje. Nemozes vjerovati. Partizanska posla. To i slicne price RH svrstavaju u treci svijet. Imovinska pitanja nisu dandanas rjesena. Skoro 30 godina od nastanka RH imamo partizanske zakone i zasticene stanare. Kako sam cuo, Katastarske knjige, katastrofa i kriminal velik. Sramota. 1945. godine, sva oduzeta imovina, drzava bi morala vratiti skupa sa novim urednim papirima vlasnicima, kojima je 45.i kasnije partizanija uzela kuce ili zemlju. To bi trebala uciniti automatizmom da se vrati zivim clanovima obitelji opljackanim za vrijeme sugave drzave. U Slavoniji je podijeljeno kuca i stanova na tisuce oduzete Hrvatima ili protjeranim Nijemcima. Zna se to sve. Zasto se drzava pravi luda i nevrati ljudima imovinu ?! Zbog lustracije. I straha.

DU
Deleted user
20:43 03.12.2018.

Ministar stromar kao da je pao sa kruske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije