Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Napisali: 'Gotova je oluja, more je mirno' pa nestali s otočića

Tko je postavio megalite na Menorci i kako se fantomski čamac našao na otoku Bouvetu?
05. rujna 2017. u 19:15 1 komentara 11262 prikaza
Svjetionik
Foto: Wikipedia Commons

Svi više ili manje znamo za cijeli niz općepoznatih misterija poput pitanja tko je ubio J. F. Kennedyja ili što se zaista dogodilo u Roswellu, jesu li se ondje doista spustili izvanzemaljci. No još je mnogo misterija koji su prošli nezapaženo u javnosti.

bill clinton bill clinton 'Kad sam postao predsjednik, dao sam detaljno istražiti postoje li vanzemaljci'

Jedna od neriješenih zagonetki je i Patomski krater koji se nalazi duboko u šumama Sibira. Do njega je 1949. pokušao doći geolog Vadim Kolpakov, ali lokalno stanovništvo nije htjelo ni čuti da ga prati na tu ekspediciju jer se radi o, kako su rekli, zlom mjestu kraj kojega se ljudi razbole, a životinje ga izbjegavaju.

Veliki krater, visok poput dvadesetpeterokatnice, podsjeća na vulkan, ali na tom području nema vulkanskih aktivnosti već najmanje nekoliko milijuna godina. A krater je, prema procjenama, star samo dva i pol stoljeća. Drveće u okolici raste suprotno od njega. Prema nekim teorijama, krater je formirao udar meteorita, prema drugima, ispod se nalazi svemirski brod. U svakom slučaju, mjesto drže ukletim.

Tijekom 2005. pokrenuta je ekspedicija do kratera, no istraživanje nije obavljeno. Iz jednostavnog razloga, vođa ekspedicije umro je od srčanog udara čim su stigli u blizinu kratera.

sunčev sustav svemir Šest velikih misterija Sunčeva sustava

Najaktivnije bilo je 1980-ih

Manje smrtonosna zagonetka su megaliti na španjolskom otoku Menorci, prilično slični onima u Stonehengeu u V. Britaniji. Njihova starost procjenjuje se na oko 4000 godina, a nikome nije jasno kako su tadašnji ljudi, bez ikakve tehnologije, prevezli, digli i poslagali ogromne kamene gromade od kojih svaka teži stotine tona. Nije jasna ni svrha toga kamenog kompleksa megalita, no vjeruje se da je riječ o nekom kultu koji je slavio Mjesec.

Novijeg je doba zagonetka o čamcu za spašavanje koji je ekspedicija koja je krenula iz Južne Afrike našla 1964. na otoku Bouvet, jednom od najzabačenijih dijelova svijeta. Najbliže kopno tom otoku u južnom Atlantiku udaljeno je oko 1700 kilometara prema jugu, a Bouvet nikada nije bio nastanjen niti ondje ima uvjeta za život budući da se radi o kamenoj masi na kojoj nema uvjeta za rast bilo kakvih biljaka.

Ekspedicija je ondje naišla na čamac za spašavanje bez ikakvih oznaka, ali i jedan bubanj, nekoliko posuda, bačvu... Pokušali su pronaći ljude koji su došli na otok čamcem, ali nisu uspjeli. Nakon dvije godine, nova je ekspedicija došla na otok, ali čamac i sve one stvari nije našla.

Ništa manje neuobičajena nije ni zagonetka svjetala iz Hessdalena, koja se na nebu u Norveškoj pojavljuju u raznim bojama, od bijelog i crvenog do plavog i žutog, traju nekoliko minuta i za to vrijeme formiraju geometrijske oblike poput trokuta pa potom velikom brzinom nestaju. Svjetla su posebno bila aktivna tijekom 1980-ih kada su se svaki tjedan pojavljivala dvadesetak puta. Znanstvenici desetljećima pokušavaju objasniti tu pojavu, ali bez uspjeha.

'roswell4_nnn_rad_050712' DOSSIER XXL Područje 51 - Kompleks u kojem skrivaju tijela izvanzemaljaca

Sat je prestao raditi

Ipak, jedan od najčudnijih misterija je zagonetka svjetionika Eilean Mor. Tijekom 1900. na svjetioniku su živjela trojica svjetioničara okružena oceanom. Dan nakon Božića, opskrbni brod pristao je na otočić Eilean Mor, no nitko ga nije dočekao. Nijedan svjetioničar nije izišao na mol kako bi preuzeo zalihe i popričao s posadom. Brodska sirena nije dala učinka, nitko se nije pojavio na molu. Mornari su izišli s broda i pošli do svjetionika. Kasnije su pričali da su imali neki čudan i jeziv osjećaj dok su se penjali kamenim stubama svjetionika. Kada su stigli gore i otvorili vrata prostorije u kojoj su živjeli svjetioničari, pronašli su ostatke jela na stolu, prevrnute stolce...

Vidjeli su da nedostaju tri vodootporne jakne, dok je sat koji je bio na zidu prestao raditi. Pronašli su dnevnik s prilično jezivim zapisima. Zapis od 12. prosinca zapisao je svjetioničar Thomas Marshall. U njemu je stajalo da su “otočić pogodili snažni vjetrovi i strašna oluja kakvu nikada u životu nije vidio. Glavni svjetioničar bio je vrlo tih, treći svjetioničar, inače iskusan mornar poznat po hrabrosti, sklupčao se na klupici i tiho plakao...”. Posljednji zapis bio je “Oluja je gotova, more je mirno. Bog je iznad svega”. Dozu dodatne neizvjesnosti daje i činjenica da je svjetionik vidljiv s obližnjeg otoka Lewisa, a tamošnji stanovnici tvrdili su da već mjesecima nikakve, baš ni najmanje oluje nije bilo. 

Tajnoviti objekti pratili su američke avione u 2. svj. ratu

Među neobjašnjivim misterijima su i brojni susreti s NLO-ima koje su piloti imali, govorili su, tijekom Drugog svjetskog rata.

Kasne 1942. godine pilot RAF-a letio je u lovcu Hurricane iznad okupirane Francuske kada je primijetio dva svjetla koja lete prema njegovu zrakoplovu. Pomislio je da je riječ o svjetlećim mecima, sve dok nije shvatio da ga ta svjetla prate kako god on skretao i manevrirao u zraku. Ujedno, udaljenost između zrakoplova i svjetala koja su išla po njegovoj putanji bila je stalna, nije se ni smanjivala ni povećavala, da bi nestala nakon desetak kilometara leta. Sličan incident dogodio se i nekolicini zrakoplova koji su sudjelovali u borbama na južnom Pacifiku.

'lincoln4_nnn_unu_010713' DOSSIER XXL Kennedy i Lincoln – sudbinske veze ili izmišljotine? james files nema kraja kontroverzama Mafijaški atentator tvrdi: Ja sam ubio JFK-a! Karim Benzema ČUDO U ROSWELLU Djelo izvanzemaljca? Pronašla iPad zabijen u branik automobila
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Necujato:

    Jedan od najvecih misterija danasnjice je ipak nerjesive guzve na tzv. autoputevima kojima upravlja HAC. Nerjesiv misterij je kako HAC-ovim autoputem sto kilometara prijeci za manje od 4 sata. Oni sto cekaju putnike vec pomisle da su oni nestali u ... prikaži još! rupi staroj 700 milijuna godina, a oni se pojave cim plate autoput - za samo 4-12 sati