Naslovnica Vijesti Svijet

Napetosti između Rusa i Japanaca oko teritorija u Tihom oceanu

Otočni teritorij koji je Sovjetski Savez anektirao 1945. godine izaziva nove napetosti na relaciji Moskva - Tokio.
09. siječnja 2019. u 23:44 20 komentara 1310 prikaza
Vladimir putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Rusija je u srijedu optužila Japan da potiče napetost u vezi s pitanjem Kurilskih otoka, prije posjeta premijera Shinza Abea koji s predsjednikom Vladimirom Putinom treba razgovarati o tom teritorijalnom sporu iz vremena Drugog svjetskog rata.

NEMA TE OBRANE Moćni 'Kalibr': Rusija razvija projektil s dometom od 4500 kilometara

Zbog pitanja četiriju otoka Južnih Kurila koje Japan zove Sjeverni teritorij a koje je Sovjetski Savez anektirao 1945., dvije zemlje sve dosad nisu potpisale mirovni ugovor.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je pozvalo japanskog veleposlanika u Moskvi i obavijestilo ga da Rusija nedavne japanske izjave smatra "pokušajem umjetnog poticanja napetosti" u vezi s mirovnim ugovorom.

Ministarstvo navodi japanske izjave u kojima se kaže da se stanovnici Kurila trebaju pripremiti za povratak otoka Japanu, da se odustaje od zahtjeva za odštetu koju bi Rusija trebala platiti nekadašnjim japanskim stanovnicima i Abeovu izjavu da će 2019. biti godina u kojoj će se riješiti pitanje mirovnog ugovora.

"Takve izjave grubo iskrivljuju bit onoga o čemu su se dogovorili ruski i japanski čelnici kako bi ubrzali pregovore" i "zbunjuje" javnost u objema zemljama, dodaje ministarstvo.

Ruska diplomacija predbacuje Japanu da želi "nametnuti svoj scenarij" o načinu rješavanja spora.

Stajalište Moskve o Kurilima nije se promijenilo i Japan mora prihvatiti posljedice Drugog svjetskog rata, pa tako i ruski suverenitet nad otocima, ističe ministarstvo.

Japanski premijer treba posjetiti Rusiju oko 21. siječnja kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom, objavile su ruske agencije.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • @ploto@:

  Neće Rusi nikad vratiti te otoke Japanu jer je Japan država bez suvereniteta ,pod ingerencijom SAD.Znaju Rusi da bi tamo sutra niknulo nekoliko američkih baza jer Japan ne može dati nikakve garancije na tom teritoriju.

 • Avatar oxi
  oxi:

  Dobro obaviješteni izvori navode da će Ruska Federacija Kurilske otoke vratiti Japanu istog datuma kad i Kalinjigradsku oblast Njemačkoj.

 • adrian24:

  "Otočni teritorij koji je Sovjetski Savez anektirao 1945. godine". Pa u tom slučaju bi i Poljska mogla vratiti sve što je anektirala Njemačkoj 45'