Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2017. u 07:13

U taktičkom smislu ova teroristička akcija nije imala nikakav učinak. Jedina stvar na koju može djelovati jest bar malo dizanje morala pripadnika ISIL-a u Siriji koji su pod udarima Assadove vojske iza koje stoji ruska vojna moć.

Teroristički napad na podzemnu željeznicu u St. Peterburgu koji su, gotovo je sigurno, izveli radikalni islamisti, pokazuje kako je ova teroristička organizacija u očajnom položaju u Siriji, u kojoj je situacija na bojištu u velikoj mjeri pod ruskom kontrolom.

Naime, udarac na veliko, urbano središte Rusije, rodni grad predsjednika Putina, neminovno za sobom povlači žestoku odmazdu, a ISIL više očito nema što izgubiti. Prema svemu sudeći, stav im je dok gube na svim frontama u smrt sa sobom povući što je moguće više civilnih žrtava. Nije im više bitno što će ruski odgovor biti zasigurno brutalan, jer islamisti već sada prolaze kroz kalvariju, a situacija i odnosi snaga dijametralno su suprotni u odnosu na situaciju od prije dvije godine kada se Rusija, u vojnom smislu, tek pojavila na sirijskoj geopolitičkoj areni i stala iza snaga Bashara Al Assada.

St. Peterburg kao cilj nije izabran slučajno. Idealna bi, u očima islamista, kao meta bila Moskva, no izvesti napad ovih razmjera u glavnom ruskom gradu nemoguća je misija. S druge strane, sigurnosne mjere u St. Peterburgu bile su očito znatno opuštenije. Prije svega, riječ je o gradu na sjeveru Rusije koji ni fizički nije blizu trusnih područja poput Zakavkazja, gradu u kojemu je terorizam bio nepoznat. Usto, St. Peterburg je bivša carska prijestolnica, ali i ruski grad kulture i umjetnosti, ruskog identiteta, što svaki napad znatno pojačava. Kada se doda i činjenica kako je u tom trenutku u St. Peterburgu boravio i sam Putin, jasno je kako je ova akcija dugo pripremana i pomno izvedena.

U taktičkom smislu ova teroristička akcija nije imala nikakav učinak. Jedina stvar na koju može djelovati jest bar malo dizanje morala pripadnika ISIL-a u Siriji koji su pod udarima Assadove vojske iza koje stoji ruska vojna moć. A ti udari nisu mali. Prije nekoliko mjeseci jedan visokopozicionirani ruski diplomat ustvrdio mi je u razgovoru kako su zapadne snage od početka intervencije u Siriji uništile oko 50 tisuća islamista, a Rusija je u nekoliko mjeseci nanijela ISIL-u gubitke koji se procjenjuju na oko 80 tisuća boraca.     

>> Putin trebao proći pokraj postaje gdje se dogodila eksplozija?

>> St. Peterburg: Je li ovo terorist odgovoran za krvavu eksploziju u metrou?

Komentara 7

GO
Gomila
09:23 04.04.2017.

Saudi arabia teroristicka banka

Avatar nekakav
nekakav
08:54 04.04.2017.

izrael ima pravo na odmazdu, i to nemjerljivo većeg opsega razaranja, a rusi očito ne? svijet se nije promijenio, već su se ljudi izmijenili. ne shvaćaju da svijet ne stoji, kao oni. svijet nije samo vaš dom i televizor iz iz kojeg vam trešti severina, kim, i američki filmovi. putin će napraviti ono što i svaki pametan političar. pokušati ukloniti prijetnju, i usput zaraditi koji politički poen. ali da, autor je u pravu. isil u siriji gubi, i to na područjima gdje rusi tuku. asad je itekako živ. baš bi bilo fora se istraga nađe neke tragove umiješanosti neke arapske zemlje. amerika svoj utjecaj i interes ostvaruje strahom. a rus je oavj put u prilici istim 'aršinom' odgovoriti. civilne žrtve? ako vas ne diraju one iz mosula, ne vidim razlgoa ni potrebe da vas ove.

MX
Mister X
08:24 04.04.2017.

, Nije im više bitno što će ruski odgovor biti zasigurno brutalan, Nisam nikada proćitao da Amerika tako ratuje niti u Vijetnamu brutalno". Mislim iako odgovara taj izraz eventualnom realitetu . Pitanje ostaje šta bi Rusi učinili ako se ustanovi da su poslati agenti iz Ukrajine tako maskirani u ISil ? Onda bi bilo sljedeće sami su to izveli rusi da bi imali povoda jačeg javnog angažmana i naoružanja pro ruskih snaga u Ukrajini . Kako to čini Amerika i cijeli NATO zbog ""straha"" pojedinaca u svim zemljama iz okruženja Rusije !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije