Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucnjava u džamiji

Napadač u džamiji u Quebecu optužen za teška ubojstva i pokušaje ubojstava

Quebec
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.01.2017.
u 09:00

Osumnjičeni Alexandre Bissonnette (27) bio je prisutan u sudnici quebeškoga suda

Osumnjičeni za nedjeljni napad u džamiji u Quebecu u kojemu je ubijeno šest ljudi, a 19 ranjeno u ponedjeljak je optužen po šest točaka za teška ubojstva  i pet točaka za pokušaje ubojstava, rekla je lokalna policija.

Osumnjičeni Alexandre Bissonnette (27) bio je prisutan u sudnici quebeškoga suda, objavila je policija na Twitteru.

Bissonetteov Facebook profil, koji je sada zatvoren, pokazuje da je student antropologije i političkih znanosti na sveučilištu Laval. Živi nedaleko od džamije.

Na stranici se vidi da je Bissonette pratio nekoliko desničarskih političara  i aktivista, uključujući Marine Le Pen, čelnicu francuske desničarske Nacionalne Fronte.

Ranije, gradski patolog utvrdio je da je šest ljudi ubijeno, od sveučilišnog profesora do vlasnika halal mesnice, u rasponu od 39 do 60 godina.

Bissonnettea su specijalci uhitili oko 20 kilometara od poprišta događaja pošto je nazvao policiju i rekao da je spreman predati se, rekla je policija.

Policija nije htjela govoriti o mogućim motivima pucnjave u quebeškome islamskom kulturnom centru.

"Smatraju da je posrijedi napad pojedinca", rekao je kanadski izvor povezan sa situacijom.

U Washingtonu,  američki vladini stručnjaci smatraju da je napadač najvjerojatnije motiviran mržnjom prema muslimanima, rekao je američki vladin izvor povezan sa službenim izvješćima.

Napad odudara od karaktera Quebeca, gradu s nešto više od 500.000 stanovnika a u kojemu su tijekom cijele 2015. prijavljena  samo dva ubojstva, navodi britanska agencija Reuters.

Masovna ubojstva rijetko se događaju u Kanadi, gdje su na snazi stroži zakoni o kontroli oružja od onih u SAD-u.   

Slučajevi islamofobije posljednjih su godina u porastu u Quebecu.

>> Za napad u Quebecu osumnjičen francusko-kanadski student Alexandre Bissonnette

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije