Naslovnica Vijesti Svijet

Napad na saudijsku zračnu luku: jedna osoba ubijena, sedam ranjenih

Hutiji su, u nekoliko proteklih mjeseci, pojačali napade projektilima i dronovima na saudijske gradove. Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom uzvratila je raketiranjem vojnih položaja Hutija kod grada Hodeidah i glavnog grada Sane
23. lipnja 2019. u 23:03 6 komentara 2188 prikaza
Napad na saudijsku zračnu luku
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jedna je osoba ubijena, a sedam je ranjenih u napadu Hutija na saudijsku zračnu luku Abha, a sumnja se da je napad izveden dronom, prenijela je u nedjelju saudijska televizija Al-Arabija, pozvavši se na svog dopisnika. Sirijac s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji, umro je od rana zadobivenih u napadu, navodi Al Arabija.

Ayatollah Ali Khamenei SPREMNI NA SVE Na rubu rata: Iran nije Irak, danas je to najsnažnija sila na Bliskom istoku

Hutiji su, u nekoliko proteklih mjeseci, pojačali napade projektilima i dronovima na saudijske gradove. Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom uzvratila je raketiranjem vojnih položaja Hutija kod grada Hodeidah i glavnog grada Sane.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD u zajedničkoj su izjavi, koju je objavilo saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu u nedjelju, izrazili zabrinutost zbog eskalacije napada Hutija, ali nisu spomenuli posljednje napade dronovima. Također su izrazili zabrinutost zbog "opasnosti koje predstavljaju za mir i sigurnost destabilizirajuće aktivnosti Irana u Jemenu i široj regiji" te su naveli i napade na naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Eskalacija sukoba prijetnja je mirovnom sporazumu pod pokroviteljstvom UN-a  i povlačenju postrojbi iz grada Hodeidah, koji je postao ključan u ratu prošle godine kada je koalicija pokušala zauzeti luku kako bi odsjekli glavnu opskrbnu liniju Hutija i žilu kucavicu milijuna Jemenaca. Zajednička izjava poziva sve strane uključene u rat da konstruktivno surađuju s posebnim izaslanikom UN-a za Jemen Martinom Griffithsom kako bi ubrzali implementaciju sporazuma. .

Donald Trump Na korak do sukoba Trump: Bili smo spremni udariti na tri lokacije, ali poginulo bi 150 ljudi

Rat u Jemenu smatra se "posredničkim" ratom u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran. Huti, međutim, opovrgavaju da su marionete Irana i tvrde da je cilj njihove revolucije okončati korupciju.  U četverogodišnjem građanskom ratu  poginuli su deseci tisuća ljudi, među kojima brojni civili. Oko 3,3 milijuna ljudi još je raseljeno, a 24,1 milijun, odnosno više od dvije trećine stanovnika, treba humanitarnu pomoć. 

Rat je uništio zemlju i većinu stanovnika doveo na rub gladi te je Jemen suočen s trenutno najvećom humanitarnom krizom u svijetu. Gotovo cijela zemlja treba humanitarnu pomoć jer je ugroženo 80 posto stanovništva. Najgore i najviše su pogođena djeca. 1,8 milijuna djece je akutno pothranjeno, a 360 tisuća djece u dobi do 5 godina je u izravnoj životnoj opasnosti zbog teške akutne pothranjenosti, objavio je UNICEF početkom lipnja. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  Šok i nevjerica

 • golub Vaso:

  treba ta tvorevina nestati, glavni izvor terorizma u svijetu

 • Toni66:

  Kako se jasno savim jasno vidi ipak je bila jača petarda ili (bombica ručne domače proizvodnje ) i to je sve . A kako vidimo ubačena je i 1 slika sa nekog otpada gdje je izvađeno dio otpadnog lima i ... prikaži još! lima i nekih dijelova ... Apsolutni vic ali jako jeftin i prolazi kod dječice i onih koji su smo jedno vjernici ...