Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam

Napad maoista: 100 mrtvih u željezničkoj sabotaži u Indiji

vlak (1)
Foto: reuters
1/5
28.05.2010.
u 07:50

Ekspresni putnički vlak iz Mumbaija iskočio je iz tračnica nakon čega je na njega naletio teretni vlak. Odgovornost za sabotažu preuzeli su maoisti.

Najmanje 100 osoba je poginulo, a ranjeno je više od 200 ljudi u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodila na području Zapadnog Bengala na istoku Indije, oko 150 km zapadno od Calcutte.

Ekspresni putnički vlak iz Mumbaija iskočio je iz tračnica, nakon čega je na njega naletio teretni vlak. Prva izvješća spominjala su eksploziju, ali je istraga ustvrdila da je 46 centimetara tračnica uklonjeno, zbog čega su tri vagona putničkog vlaka iskočila iz tračnica i pala na drugi kolosjek, gdje je na njih naletio teretni vlak iz suprotnog smjera.

Odgovornost za sabotažu tračnica preuzeli su maoistički pobunjenici "naxaliti". Nesreća se dogodila u oblasti koja je jedno od njihovih uporišta. Šef policije u Zapadnom Bengalu, Bhupinder Singh, potvrdio je da su na mjestu nesreće nađeni plakati "Narodnog komiteta protiv policijskih zlodjela", grupe povezane s maiostima.

Medicinsko osoblje i spasilačke ekipe na licu mjesta pokušavaju pomoći unersećenima i raskrčiti ruševine vlaka. Tri putnička vagona su potpunio uništena u sudaru, a od preostalih deset većina je oštećena.

Maoistički buntovnici koriste nezadovoljstvo seoske sirotinje koja ništa nije dobila ekonomskim rastom Indije, i već su prisutni u 20 od 28 indijskih saveznih država. Raspolažu s 10 do 20 tisuća boraca, i prošli mjesec su iz zasjede ubili 76 pripadnika paravojne policije u Dantewadi, te u napadu na jedan autobus u Chattigarhu ubili 31 osobu. U svojim propagandnim maetrijalima pozvali su sve Indijce na četvorodnevni generalni štrajk počevši od petka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije