Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao na filmu

Namagarčio kineske policajce: Pobjegao im slijepi disident

kineski aktivist
Reuters/ PIXSELL
27.04.2012.
u 22:31

Cheng se tijekom noći uspio neopažen popeti na zid koji je okruživao njegovo imanje, doskočiti na ulicu i cestom pobjeći izbjegavajući policijske patrole koje su bile smještene u blizini.

Kineske su vlasti na nogama! Stotine pripadnika policije i tajnih službi pokušavaju locirati Chen Guangchenga, slijepog kineskog aktivista koji je u četvrtak navečer pobjegao iz kućnog pritvora u svojoj kući u Shandongu u kojemu se nalazio još od 2010. Iako je slijep od ranog djetinjstva, Cheng se tijekom noći uspio neopažen popeti na zid koji je okruživao njegovo imanje, doskočiti na ulicu i cestom pobjeći izbjegavajući policijske patrole koje su bile smještene u blizini. Hodao je nekoliko kilometara uz rub ceste dok ga nije našao jedan od njegovih prijatelja, utrpao ga u automobil i odvezao u nepoznatom smjeru. Vjeruje se da je Cheng u Pekingu, a vlasti su u prvi mah posumnjale da je utočište potražio u američkom veleposlanstvu, koje ovaj slučaj nije htjelo komentirati.

Poruka premijeru

Ma koliko bilo moguće da je Chen u nekoj stranoj diplomatskoj misiji, toliko je moguće i da je skriven u kući nekog od njegovih simpatizera, pa je kineska policija počela češljati cijeli grad kako bi ga locirala. Chen je došao na crnu listu kineskog režima još 2005. kada je otkrio da lokalni dužnosnici i policija u njegovu rodnu gradu prisiljavaju ljude na sterilizaciju kako bi se “politika jednog djeteta” u tome kraju Kine striktno provodila. Godinu potom osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu, no pušten je u kućni pritvor. Kada je petogodišnja kazna istekla, Chen je i dalje ostao zatvoren u kući koju su čuvale lokalne policijske snage i unajmljeni zaštitari, koji bi povremeno upadali te istukli disidenta i njegovu obitelj.

Aktivist to više nije mogao trpjeti pa je pobjegao ostavivši iza sebe obitelj u Shangdongu. Jučer se na internetskoj stranici Boxun, koja je smještena u SAD-u i na koju kineske vlasti nemaju utjecaja, pojavio i video Chena snimljen u protekla 24 sata. Kineski disident u ovoj se videoporuci obraća vlastima Kine i samom premijeru Wan Jibau sa zahtjevom da se ispitaju postupci lokalnih vlasti prema njemu i članovima njegove obitelji.

– Lokalni dužnosnici ne poštuju zakon, i to su mi i sami rekli dok sam bio zatočen u kući. I sami su priznali da imaju 100-njak čuvara koji okružuju moju kuću i moju obitelj iako mi je kazna istekla. Ali najgore u svemu jest to što su nas neprestano tukli. Upadali bi nam u kuću, tukli, razbijali. Želim da ova tortura prestane. Na žalost, sada kada sam pobjegao, gotovo je sigurno da će se još više iskaliti na mojoj supruzi i djeci koji su ostali u Shandongu – ustvrdio je Chen.

Zlostavljana kćerka

Zlostavljanje njegova obitelj nije trpjela samo od lokalnih čuvara i policajaca, već su nerijetko bili šikanirani i na ulici. Chenovoj kćeri zabranjeno je pohađanje škole, a često je doživljavala i poruge ostale djece. Službeni Peking još se nije očitovao o Chenovim optužbama, kao ni politički čelnici Shandonga, no zato su se oglasili kineski disidenti u egzilu koji su sa slijepim bjeguncem već uspostavili kontakt.

– Imamo pouzdane informacije i u stalnoj smo vezi s Chenom u njegovu skrovištu. Ne nalazi se ni u jednom veleposlanstvu, ali je u Pekingu, na sto posto sigurnoj lokaciji – kažu aktivisti.

Komentara 12

Avatar Nikad robom
Nikad robom
09:23 28.04.2012.

ovakvu infantilnu priču o slijepom čovjeku koji uspješno izbjegava policijske patrole može objaviti jedino večernjak

MO
mozel
09:37 28.04.2012.

Gori teror za politicka neslaganja bio je u Titovoj Jugoslaviji.

OB
-obrisani-
23:21 27.04.2012.

Toliko o \"uspješnom\" kineskom modelu socijal-kapitalizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije