Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon višemjesečne parlamentarne krize Šveđani odabrali premijera

Premda se prije izbora mnogo pričalo o desničarskim Demokratima oni ipak ne ulaze u sastav nove vlade.
11. siječnja 2019. u 16:00 1 komentara 207 prikaza
Stefan Lofven
Foto: Reuters/PIXSELL

Švedska centristička i liberalna stranka dogovorile su se oko toga da čelnika socijaldemokrata Stefana Lofvena podrže za drugi premijerski mandat, što potencijalno znači kraj višemjesečne krize, objavio je u petak list Aftonbladet pozivajući se na neimenovane izvore.

Izbori u Švedskoj strahovi od imigracija Švedska, jedna od najliberalnijih europskih država, doživjela je skretanje udesno

Dogovor još trebaju potvrditi čelna tijela tih stranaka, piše list.

Izbori u rujnu ostavili su parlament bez većine. Vođe stranaka nisu se dosad uspjeli dogovoriti kako formirati vladu koja neće uključivati protuimigrantske Švedske demokrate.

Parlament dva puta, u rujnu i sredinom prosinca, nije dao drugi mandat koalicijskoj vladi socijaldemokrata Lofvena, ali je kao premijera odbacio i desničara Ulfa Kristerssona, čelnika Umjerene stranke.

I ovaj dogovor o Lofvenu mogao bi naići na protivljenje nekih zastupnika centrističke i liberalne stranke budući da će on označiti kraj četverostranačkog saveza desnog centra, oformljenog 2004. kako bi se okončala dugogodišnja dominacija socijaldemokrata u politici.

Ne potvrdi li parlament međustranački dogovor o Lofvenu kao premijeru, povećala bi se vjerojatnost prijevremenih izbora nakon četiri mjeseca političkog zastoja.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • zimerman:

    Sramota je šta su ljevičari napravili od Svedske,njih jedino revolucija može izvući iz ponora u koji svakodnevno sve više tonu