Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Nakon ulaska u EU 70.000 Hrvata iz BiH napušta tu zemlju

unija
VL FOTO
07.08.2012.
u 10:49

Na pitanje "Hoćete li potražiti posao u EU nakon ulaska Hrvatske u EU?" 98 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno

Nakon pet provedenih anketa među mladima, apsolventima, radno sposobnim osobama koje su upisane na zavode za zapošljavanje nevladina organizacija Croatia Libertas došla je do zastrašujućeg podatka da će čak 70.000 mladih i radno sposobnih Hrvata napustiti BiH i potražiti posao u nekoj od zemalja EU, piše Croportal.ba.

Na anketno pitanje "Hoćete li potražiti posao u EU nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju?" čak 98% od ukupno 4000 ispitanika odgovorilo je potvrdno. Ekstrapolacijom ovog uzorka i predviđanjima prema kojima će svaki radno sposobni bosansko-hercegovački Hrvat bez posla pokušati potražiti posao u Europskoj uniji zaključuje se da će se broj Hrvata u BiH prepoloviti.

Zbog nedostatka posla i nemogućnosti zapošljavanja u BiH mladi i nezaposleni jedini izlaz iz teške situacije vide u odlasku iz BiH i zaposlenju u EU. Budući da imaju hrvatsko državljanstvo, mnogi će od njih svoju budućnost potražiti u inozemstvu koristeći mogućnosti koje im se otvaraju kao stanovnicima EU.

Tako će populacija Hrvata u BiH ostati bez dodatnog broja radno sposobnih ljudi, što će prepoloviti broj Hrvata u toj zemlji, a to će na ovu najmalobrojniju populaciju utjecati još teže.

Također, politička nomenklatura propale hrvatske politike u BiH ostat će bez velikog broja glasača i tako svoj utjecaj u vlasti smanjiti do krajnjih granica. Za ovakve trendove ponajviše je odgovorna loša politika hrvatskih političara u BiH koji na ovakve i slične konstatacije odgovaraju da su "i njihova djeca već odavno dio Europske unije".

Opći izbori 2014. godine u BiH pokazat će pravo lice i stanje hrvatske politike u BiH koja će ostati bez 50% biračkog tijela i time dodatno otežati položaj Hrvata u toj zemlji, ali i vlastitu mogućnost da "ušićari" poneku fotelju.

Ključne riječi

Komentara 54

DO
downunder
11:07 07.08.2012.

I eto nama mudžahedina na granici s RH. Naravno vladajuće ni da nokat zaboli.

DU
Deleted user
10:57 07.08.2012.

Ne, vide svog Mesiju u pojavnom liku Željka Komšića!

BI
bii0
11:04 07.08.2012.

kao i uvijek. hrvati iz bih odlaze od vremena Tita. Posla nikad za hrvate nije ni bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije