Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon udara munje jedva uspjeli pobjeći iz plamteće kuće

Od sve imovine uspjeli su spasiti samo kravu, tele, krmaču i devetero prasadi. Sve ostalo što su stekli tijekom zajedničkog života - izgorjelo je
17. lipnja 2010. u 15:50 0 komentara 16 prikaza
'Podravina-bilogora, 17.6.2010. Garesnica, Pozar je obitelj Klimes ostavio na ulici bez igdje ie\\u0300ega Snimio: MIchel Palijan / VLM'
Foto: 'Michael Palijan / VLM'

Šesteročlana obitelj Klimeš iz Velike Trnovitice 181 prekjučer rano jutro ostala je doslovce na ulici. Cijelu im je kuću, zajedno s gospodarskim zgradama u samo nekoliko desetaka minuta progutao požar, koji je planuo oko 5 sati ujutro.

Bježali iz buktinje

- Svi su spavali, no ja nekako nisam mogla. Grmjelo je sa svih strana svakih nekoliko sekundi. I u trenutku je negdje jako blizu puklo. Sva sreća što je dojurio stariji sin i počeo buditi ostale, kao da mu je netko rekao. Vatra se širila sa zadnjega na prednji dio kuće velikom brzinom jer ju je vjetar rasplamsavao - govori prestravljena Slavica Klimeš (45). Naime, munja je udarila u stražnji dio njihove kuće, te su Slavica, njezin suprug Dragutin (55), maloljetne blizanke Nikolina i Marina, te sin Mario imali samo malo vremena da pobjegnu iz buktinje koja se brzo proširila njihovom obiteljskom kućom, koja je do dolaska vatrogasaca bila cijela u plamenu. Mlađi sin Matija te je noći, na sreću, bio kod ujaka na noćenju. Sva imovina, namještaj, odjeća, dokumenti, fotografije, uspomene u trenu su se našli u pepelu između ogoljelih zidova malene kućice. Kada su izvukli živu glavu dali su se u spašavanje stoke, tako da su na vrijeme vatrenom obruču uspjeli oteti kravu, tele, te svinju s devet prasaca.

- Patke su mi izgorjele, imali smo desetak kunića za klanje. I oni su izgorjeli…- priča kroza suze S. Klimeš, dok je njezin suprug sa sinovima i susjedima traktorom odvozio preostale svinje spašene iz buktinje.

Poziv u pomoć

Obitelj je i do sada vrlo teško živjela. Otac Dragutin je nezaposlen, a majka Slavica je radila samo šest mjeseci u javnim radovima, te su preživljavali od poljoprivrede. Kako nemaju nikakvih drugih nekretnina, sada su se našli u bezizlaznoj situaciji. Kažu kako su prenoćili kod susjeda.

- Puno nam je ljudi već donijelo hrane, robe, odjeće, obuće. Što ćemo dalje, ne znamo! - zaključuje S. Klimeš. Tko želi pomoći, može donirati novac na tekući račun broj 3208667233 otvoren kod Hrvatske poštanske banke.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.