Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv terorizma

Nakon Trumpove kritike i NATO kreće na teroriste

The German minister of defence Ursula von der Leyen (CDU, r) and the president of Lithuania Dalia Grybauskaite stand next to Lithuanian army snipers in Rukla, Lithuania, 07 February 2017. The German army is leading Nato exercises in the Baltic country as
Foto: Reuters
1/2
10.02.2017.
u 17:15

Većina operacija ovog novog taktičkog zapovjedništva izvršavat će postrojbe SAD-a i zemalja članica južnog dijela Europe

Prema svemu sudeći, NATO će u sljedećem razdoblju biti više posvećeniji borbi protiv terorizma nego geopolitičkim vojnim igrama kojima je cilj ostvariti teoretsku premoć na Starom kontinentu. Naime, sljedećeg tjedna ministri obrane zemalja članica postići će, vrlo je izgledno, dogovor kojim bi se ustrojilo NATO-ovo zapovjedništvo za protuterorističku borbu, i to u Napulju u Italiji.

Pretpostavlja se kako će većinu operacija ovog novog taktičkog zapovjedništva izvršavati postrojbe SAD-a i zemalja članica južnog dijela Europe. Napulj je izabran zbog svog zemljopisnog položaja i činjenice da je iz Italije u kratko vrijeme moguće stići do Gibraltara na zapadu, kao i do obala Grčke, Turske ili Sirije na istoku Sredozemlja.

Borbe na tlu

Iako detalji još nisu poznati, prilično je izvjesno da će centar u Napulju upravljati i vojnim operacijama protiv terorista u Siriji, Iraku ili Libiji. Do sada je NATO bio uključen u davanje zračne potpore i obuku iračkih vojnika za borbu protiv ISIL-a, no situacija se sada ponešto mijenja jer će pripadnici NATO-a biti uključeni i u borbe na tlu.

Odluka o formiranju posebne grane NATO-a dolazi samo mjesec dana nakon što je u Bijelu kuću ušao Donald Trump. Iako vojni savez tvrdi kako osnivanje zapovjedništva za protuteroristički borbu nema veze s političkim promjenama u Washingtonu, prilično je jasno kako su ove inicijative na neki način “iznuđene” Trumpovim ocjenama da je NATO zastario i da se ne bori protiv terorizma.

U vrijeme dok se još borio na izborima, Trump je najavljivao da će tražiti veći angažman saveznika u NATO-u u borbi protiv terorizma, ali i ozbiljnije sudjelovanje u financiranju vojnog saveza. Nakon što je Trump preuzeo dužnost, a pogotovo nakon što je pokazao da svoje ideje i najave iz predizborne kampanje doista planira provesti u djelo, saveznici su počeli prilagođavati svoje planove.

Berlin je oprezan

Ipak, promjena strateškog smjera NATO-a neće ići baš tako lako niti će zbog Trumpa ostali saveznici pretjerano povijati leđa. Pogotovo ne Njemačka koja se i do sada u jednu ruku protivila ulozi NATO-a u Siriji držeći kako bi žešća vojna intervencija mogla potkopati mirovne pregovore. Čak je i odluka o izviđačkim letovima kojima je glavni cilj nadzor ISIL-a bila kompromis između Njemačke i SAD kojim je dogovoreno da Awacsi ne zalaze nad teritorij Sirije i Iraka, već da snimanja obavljaju iz turskog ili međunarodnog zračnog prostora.

Prema procjenama, zapovjedništvo za borbu protiv terorizma u Napulju imat će u prvo vrijeme oko 90 članova, koji će raditi na prikupljanju informacija i procjenama stanja, dok bi formiranje aktivne vojne postrojbe za borbe na terenu bio drugi korak. Riječ bi bila o visoko obučenim specijalnim postrojbama za brza djelovanja koje bi u slučaju potrebe za nekoliko sati stizale na krizno područje u Europi ili na Bliskom istoku.

Ključne riječi

Komentara 9

MA
Marino
18:40 10.02.2017.

Ma koja sranja stvara ova Merkel" Njem AWAKsi nesmiju letiti iznad Sirije a ona u roku par tjedana ukrca 1 Mil. muslimanskih izbjeglica u Europu

Avatar KiM
KiM
18:48 10.02.2017.

A znaci tek sad kreću...?

ZG
zg223
18:02 10.02.2017.

ajmmmmooooooo!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije