Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI ZAKON

Nakon sukoba unutar Škorine liste, Domovinski pokret najavljuje da će tražiti promjene

Domovinski pokret 140620
Foto: POOL
1/2
20.07.2020.
u 11:10

"Zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji"

Nakon sukoba unutar liste Domovinskog pokreta oko nasljeđivanja mandata Ruže Tomašić, iz te stranke najavili su da će biti za promjenu izbornog zakona i u tom segmentu.

– U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile. Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

>> VIDEO Škoro: I dalje mislim da je Plenković loše rješenje za Hrvatsku

Naposljetku valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti u X. izbornoj jedinici dogovorili su drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna – poručili su danas iz Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, Ruža Tomašić osvojila je mandat na parlamentarnim izborima, ali je odlučila ostati u Europskom parlamentu do lipnja iduće godine. Njezina stranka (HKS) najavila je da će odlučiti o svom zamjeniku, a sukob je nastao kada je Robert Pauletić, član Domovinskog pokreta, koji je kao drugi na listi osvojio više od 10 posto preferencijskih glasova te najavio da će preuzeti svoje zakonsko pravo da naslijedi njezin mandat.

Komentara 43

TM
trade_mark
11:48 20.07.2020.

znači, nije do boljitka hrvatske nego do toga tko će dobiti saborsku plaćicu, jelda? hahaha, pa drugo nismo ni očekiali!

VB
vbk
12:01 20.07.2020.

Što si u vrijeme rata bio dalje od bojišnice i domovine to si danas veći domoljub.

ZA
zagi101
11:44 20.07.2020.

ovi se budu raspali prije nego su nastali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije