Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon sukoba unutar Škorine liste, Domovinski pokret najavljuje da će tražiti promjene

"Zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji"
20. srpnja 2020. u 11:10 43 komentara 15638 prikaza
Domovinski pokret 140620
Foto: POOL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon sukoba unutar liste Domovinskog pokreta oko nasljeđivanja mandata Ruže Tomašić, iz te stranke najavili su da će biti za promjenu izbornog zakona i u tom segmentu.

Dvojba uoči sjednice Ruža Tomašić: Ne dam svoj mandat Pauletiću, idem u Sabor

– U slučaju mandata kojeg je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile. Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

>> VIDEO Škoro: I dalje mislim da je Plenković loše rješenje za Hrvatsku

Naposljetku valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti u X. izbornoj jedinici dogovorili su drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna – poručili su danas iz Domovinskog pokreta.

A1 Hrvatska DONOSI A1 Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije

Podsjetimo, Ruža Tomašić osvojila je mandat na parlamentarnim izborima, ali je odlučila ostati u Europskom parlamentu do lipnja iduće godine. Njezina stranka (HKS) najavila je da će odlučiti o svom zamjeniku, a sukob je nastao kada je Robert Pauletić, član Domovinskog pokreta, koji je kao drugi na listi osvojio više od 10 posto preferencijskih glasova te najavio da će preuzeti svoje zakonsko pravo da naslijedi njezin mandat.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • trade_mark:

    znači, nije do boljitka hrvatske nego do toga tko će dobiti saborsku plaćicu, jelda? hahaha, pa drugo nismo ni očekiali!

  • vbk:

    Što si u vrijeme rata bio dalje od bojišnice i domovine to si danas veći domoljub.

  • zagi101:

    ovi se budu raspali prije nego su nastali