Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon što se odrekao politike don Ivanu Grubišiću ukinuta suspenzija svećeničkih dužnosti

Grubišić je objasnio da nije bio isključen iz Crkve, nego su mu bile suspendirane te svećeničke dužnosti zbog političkog angažmana pošto je na parlamentarnim izborima 2011. godine izabran za saborskog zastupnika kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku
18. travnja 2016. u 18:42 13 komentara 455 prikaza
ivan grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Don Ivan Grubišić, kojem su crkvene vlasti zbog mandata saborskog zastupnika prije četiri godine izrekle kanonsku kaznu suspenzije svećeničkih dužnosti, potvrdio je da mu je ta kazna ukinuta te da može služiti misu.

 – Meni je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić nedavno omogućio služiti misu, obavljati ispovijed i pričest nakon što sam se odrekao političke uloge – rekao je don Grubišić za Hinu.

Objasnio je da nije bio isključen iz Crkve, nego su mu bile suspendirane te svećeničke dužnosti zbog političkog angažmana pošto je na parlamentarnim izborima 2011. godine izabran za saborskog zastupnika kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Na lokalnim izborima 2013. godine don Ivan Grubišić je izabran za vijećnika u splitskome Gradskom vijeću, ali je nedavno dao ostavku na tu dužnost.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, kako je priopćio Nadbiskupski ordinarijat, dekretom je otpustio kanonsku kaznu suspenzije čina vlasti reda don Ivanu Grubišiću.

 Budući da je na izborima u prosincu 2015. izabran novi saziv Sabora u kojemu don Ivan Grubišić više nije zastupnik i budući da je predao pisanu ostavku na članstvo u splitskome Gradskom vijeću te je uvjerio dijecezanskog biskupa da se više neće aktivno baviti politikom, splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić potpisao je dekret kojim mu je otpustio kaznu suspenzije čina vlasti reda, navodi se među ostalim u priopćenju Nadbiskupskog ordinarijata.

 Također se navodi kako je don Ivan Grubišić zatražio od svojeg ordinarija da mu kanonska kazna bude povučena jer je ispunio sve uvjete koji su mu bili određeni kaznenom mjerom suspenzije čina vlasti reda iz siječnja 2012.

>>Grubišiću povučena kazna jer je uvjerio nadbiskupa da se više neće baviti politikom

>>Don Ivan Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školama!

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Deleted user:

  Je'l to onaj sto je uzimao (mirne savjesti) lovu za odvojeni zivot tijekom saborskog staza? Mislim...kad mogu svi drugi moze i on, hehe

 • ObrenM:

  Covjeku koji ne vjeruje u Boga vratiti svetu sluzbu velika je pogreska.Koji ce istinski vjernik doci na njegovu euharistiju i na sakrament pokore.Autogol vrha crkve u Hrvatskoj.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Sramotna pojava u Crkvi.