Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelnici 6 stranaka

Nakon sedam sati pregovora otvoren put BiH u Europu

europska unija
Filip Brala/PIXSELL
01.10.2013.
u 18:56

Za potpuni dogovor bit će potreban još jedan sastanak u Bruxellesu, zakazan za 10. listopada, ali danas je bilo prvi put da bh. čelnici u Bruxellesu završavaju svoj sastanak potpisivanjem zaključaka.

Čelnici šest bosanskohercegovačkih političkih stranaka danas su, nakon sedmosatnih pregovora u zgradi Europske komisije u Bruxellesu, potpisali dogovor koji sadrži sedam točaka po kojima će se provesti presuda Sejdić – Finci i tako otvoriti blokirani europski put BiH. Za potpuni dogovor bit će potreban još jedan sastanak u Bruxellesu, zakazan za 10. listopada, ali danas je bilo prvi put da bh. čelnici u Bruxellesu završavaju svoj sastanak potpisivanjem zaključaka. 

U sedam točaka dogovoreno je da će se primijeniti presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, dvojice državljana BiH koji pripadaju kategoriji tzv. "ostalih", a ne konstitutivnih naroda. "Ostali" se ne mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH ili Doma naroda, a presuda nalaže da im se to omogući. Prvi zaključak sastanka govori da će se svaki državljanin BiH moći kandidirati za Predsjedništvo ili Dom naroda, a drugi zaključak govori da će se Predsjedništvo sastojati od troje izravno biranih članova.

Prema trećem zaključku, dvoje članova s područja Federacije BiH bit će birano prema modelu koji tek treba dogovoriti, a još jedan član bit će biran s područja Republike Srpske. Peti zaključak govori da se "šestorka" koja je potpisala dokument mora do 10. listopada dogovoriti o izbornom modalitetu koji će biti u skladu s međunarodnim standardima te zadovoljiti i potrebe konstitutivnih naroda i "ostalih". Način izbora dvoje članova Predsjedništva iz Federacije BiH kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona trebao bi, kaže peti zaključak sastanka, spriječiti da se bilo kojem narodu nameće ishod izbora. Neslužbeno se doznaje da je čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija oštro reagirao na prijedlog koji su prije sastanka usuglasili SDA i HDZ BiH, kojima je važno da hrvatski narod ima pravo izabrati člana Predsjedništva te da bošnjački ima isto pravo.

Lagumdžija je, doznajemo, govorio da je to podjela BiH, no europski povjerenik Füle na njegovo je izlaganje uzvratio tvrdnjom da se od njega čulo i boljih govora te da retoriku prilagodi ozbiljnosti trenutka. Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, koji je vodio sastanak, naglasio je da će u slučaju izostanka dogovora BiH ostati bez novca iz IPA fondova te da će osjetiti i niz drugih oštrih sankcija EU.

>>Kolaps u Sarajevu: Nakon javnog prijevoza, grad ostao i bez plina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije