Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner HNB-a:

'Nakon sedam debelih dolazi sedam gladnih godina'

Boris Vujčić
Foto: DPA/PIXSELL
25.12.2013.
u 20:34

- Moramo se restartati. Od početka krenuti u potpuno novi način rasta i to zahtijeva vremena - rekao je Boris Vujčić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je u Dnevniku NOVE TV u da je model rasta koji smo imali u Hrvatskoj prije krize bio pogrešan i da se sada treba napraviti "praktički kompletno restrukturiranje ekonomije.

- Moramo se restartati. Od početka krenuti u potpuno novi način rasta i to zahtijeva vremena. Malo zvuči onako biblijski, nakon sedam debelih godina dolazi sedam gladnih godina. Otprilike će to tako i završiti - rekao je Vujčić te dodao kako nas je rast temeljen na osobnoj potrošnji doveo u krizu.

"Laka rješenja ne postoje"

Smatra kako će banke iskoristiti mogućnost jednokratnog otpisivanja dugova  socijalnim skupinama zato što će na taj način platiti manje poreza. Kaže da je taj novac za banke, ionako, već izgubljen. Kritičarima koji tvrde da treba devalvirati kunu poručuje da je najbolja izvoznica u Europi Njemačka koja nikad nije devalvirala i podsjeća na sudbinu Italije i Grčke koje su često devalvirale valutu. - To je nuđenje lakih rješenja koja ne postoje - kaže Vujčić i dodaje kako će građani efekte reformi koje su započele 2013. godine osjetiti teka za dvije ili tri godine, a ne prije.

Smatra kako se SDP-ov i HDZ-ov ekonomski programi ne razlikuje mnogo i da i jedni i drugi izbjegavaju govoriti "o stvarno teškim političkim aspektima ekonomske prilagodbe".

>>Vujčić: Zaustavit će se šokovi u bankarskom sustavu i spriječiti krize

>>Vujčić: Konja smo doveli do vode, ali je ne želi piti!

Komentara 24

LI
list68
20:48 25.12.2013.

Samo je pitanje za koga je bilo "sedam debelih godina". Odgovor se nameće sam od sebe. A za njih nikada nije i niti će biti "sedam gladnih godina". Ja na primjer živim već 45, gladnih godina, a kako stvari stoje, živjet ću još 5-6, mjeseci, i nikada neću dočekati te "debele godine".

HR
hrxxx111
21:36 25.12.2013.

problem je u nama samima ovakva demokracija ne uspijeva nigdje u svijetu nama treba totalna promjena drugacije uredena drzava bez debelih na vlasti jer uvijek ce onaj na polozaju gledati samo sebe sto si vislje, manje vidis one na dnune na dnu druga stvar je da ne mozemo zivjeti od turizma to je lijepa dodatna zarada za drzavu i to je sve skolstvo nam je koma industrija je na koljenima poljoprivredu guse privatni interesi todorica drzava sponzorira gubitase (HZ, skverovi...) a prodaje sve na cemu ima zaradu

Avatar ČENDŽAM BLENTONE
ČENDŽAM BLENTONE
21:09 25.12.2013.

on to misli voodoo zvončićem napraviti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije