Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon sastanka sa ministrima Kovačem i Medvedom o Srbiji, Glogoški najavio donošenje deklaracije hrvatskih branitelja

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je, među ostalim, nakon sastanaka da će se uskoro donijeti deklaracija hrvatskih branitelja koju će dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i - kako je rekao - obvezivat će sve hrvatske vlade.
11. srpnja 2016. u 21:22 25 komentara 2814 prikaza
branitelji
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je s ministrom branitelja Tomom Medvedom razgovarao je s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga, rekao je da Hrvatska može blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima o punopravnom članstvu u EU u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim braniteljima počne primjenjivati zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ. 

Nakon sastanka s predstavnicima brojnih udruga u Ministarstvu branitelja, zatvorenog za javnost, Kovač je istaknuo da Srbija na putu prema EU neće moći primjenjivati taj zakon, a morat će surađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka. Što se toga tiče, Srbija će morati razmjenjivati informacije s hrvatskim državnim tijelima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, tj. pravdi, rekao je Kovač te dodao da će žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obvezu sve odluke Suda u Haagu poštovati i primjenjivati.

Hrvatski ministar Miro Kovač više puta naglasio da Srbija ne može suditi hrvatskim državljanima Ministar vanjskih poslova Kovač otkrio dvije najvažnije stvari koje su dogovorene ususret nastavku pregovora o ulasku Srbije u EU! 04.07.2016., Zagreb - U sjedistu HDZ-a na Trgu zrtava fasizma odrzana je sjednica Predsjednistva stranke. Miro Kovac u izjavi za medije rekao je da se nece kandidirati za predsjednika HDZ-a. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL pregovori za članstvo Otkrivamo pet uvjeta postavljenih pred Srbiju uoči otvaranja poglavlja 23! Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko Milan Ivkošić Bi li Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko hordama Miloševićeve revolucije došli na čaj

Na pitanje novinara može li Hrvatska spriječiti da Srbija podiže optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi. Isto tako, postoji i europski okvir, istaknuo je, dodajući da je vladavina prava temeljno načelo funkcioniranja EU. Sada je obveza Srbije da se taj njihov zakon ne primjenjuje na Hrvatsku i ta obveza je ušla u pregovarački okvir, istaknuo je, dodajući da će Srbija - želi li napredovati prema EU, to morati primjenjivati i morat će taj kriterij poštovati, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač te poručio da će se svakih šest mjeseci provoditi nadzor nad ispunjavanjem te obveze.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je jasno da je Hrvatska dobila alat kojim svakih šest mjeseci može vrednovati ono što je konkretno učinjeno. To je način da Hrvatska, ako izostane konkretno postupanje, tj. ako se pojavi otpor ili bilo kakav oblik primjene tog zakona, ima alat za blokadu ili prekid pregovora, istaknuo je, dodajući kako to vrijedi ako se ne bude surađivalo u vezi s pitanjem nestalih osoba. "Prema informacijama koje smo ovdje dobili od ministra vanjskih poslova, Hrvatska dobiva mogućnost konstantnog nadzora postupaka i u svakom trenutku može zaustaviti pregovore", istaknuo je ministar Medved.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je, među ostalim, nakon sastanaka da će se uskoro donijeti deklaracija hrvatskih branitelja koju će dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i - kako je rekao - obvezivat će sve hrvatske vlade, bez obzira na tko je na vlasti, te da hrvatski branitelji - ako se ne poštuje pravo i njihovo mišljenje - neće dopustiti da bilo tko zatvori Poglavlje 23. 

>>Na izradi Zakona o pravima branitelja angažirali 275 ljudi

>>Branitelji se povlače iz Savske. Glogoški: S današnjim danom odlučili smo prekinuti prosvjed!

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Nije mi jasno zašto Hrvatska troši milijune na izbore kad imamo 100% invalide domovinskog rata koji će obvezati sve vlade da čine ono što oni nanesu na papir predajte Glogoškom Hrvatsku na upravljanje on je čovjek prirodno obrazovani talentum

 • cinbenik:

  I ovo je dokaz da se ponovo aktiviraju HDZe stozeri za pomoc unistavackoj politiki Hrvata......Kakva ce deklaracija obvezati buduce vlade,sa potpuno nelegalnim i nezakonskim institucijama.....Pokazalo se da satorasi i nosaci plinskih boca,nemaju toliku podrzku kako se prestavljaju.....Njihov omiljeni premije pade ... prikaži još! obadva obadva puta,a da nije ni poletio,kao i cijela vlada koja pade a da nije ni poletila sa Kanadskom lutkom na celu......No tko ce namiriti stetu djelovanjem nazor vlade i nenarodne i dali Djuro sa ostalim satorasima i nosacima plinskih boca obuceni u majica sa krizom,imaju i malo stida i sramote sto iste " domoljubne" metode nisu primijenili prema puno puno nenarodnijoj vladi,i zasto raditi deklaracije,kada ce najvjerovatnije ministarski posao nastaviti,sveti Vukovarski branitelj,koj je proveo u Srbijanskim logorima najdulje vrijeme,.......i ministar Matic,nastaviti tamo gdje je stao ,uz vjeru u boga sa Hrvatskom slogom i demokratskim izborima.....Zar vec pojazatelji nisu uvjerili satorase da su skroz u krivu i da su osudjeni i od Hrvatskih branitelja i od Hrvata na izborima.....

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Glogoški se ukazao! To znači samo jedno....adeze znači gubi izbore....