Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjeguncima spasa nema. Potpisan sporazum između Hrvatske i BiH

Nakon sarajevskog sporazuma Glavaš više nema kamo bježati

Branimir Glavaš
Petar Grubišić
Autori: Ivanka Toma, Dejan Jazvić, Mihaela Zagoršćak
10.02.2010.
u 12:41

I riječki kirurg Ognjen Šimić, koji se sklonio u Sarajevo da bi izbjegao zatvor u Hrvatskoj za primanje mita, odslužit će kaznu u BiH.

Potpisivanjem izmjena bilateralnog sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, Hrvatska i Bosna i Hercegovina stvorile su preduvjete da pravomoćno osuđene osobe s dvojnim državljanstvom moraju ići u zatvor bez obzira na to jesu li osuđene u jednoj ili drugoj državi.

>>Branimir Glavaš: Vjerujem da će prvostupanjska presuda biti ukinuta

>>Čolak: Ovaj sporazum nema nikakve veze sa slučajem Glavaš

Ratni zločini nisu iznimka

Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH, Ivan Šimonović i Bariša Čolak, uza sporazum su danas potpisali i zapisnik u kojemu se preciziralo kako tumačiti standarde iz sporazuma. Prevedeno, definirali su da se njihovi potpisi odnose i na slučajeve ratnih zločina te na koruptivna djela.

To znači da će riječki kirurg Ognjen Šimić, koji se sklonio u Sarajevo da bi izbjegao zatvor za primanje mita, odsluživati kaznu u BiH. Uklonjena je i dilema hoće li se sporazum odnositi na ratne zločine, što pak znači da ako presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad civilima u Osijeku postane pravomoćna, bijeg u Hercegovinu neće značiti da je izbjegao zatvor. Sporazum je, naime, postojao i prije, no da bi netko tko je osuđen u Hrvatskoj izdržavao zatvorsku kaznu u BiH (i obrnuto), trebao je njegov pristanak. U praksi je to značilo da je sporazum bio mrtvo slovo na papiru.

‘Nema bježanja od pravde’

– Ovom smo izmjenom dobili to da smo stali na kraj nekažnjavanju i zloporabama državljanstva, kako bi se umaknulo pravdi. Oni više neće birati hoće li u zatvor ili ne, nego hoće li u Lepoglavu ili Zenicu – kazao je Šimonović. Iako mora proći ratifikaciju u državnim parlamentima Hrvatske i BiH, izmijenjeni se sporazum već od jučer primjenjuje na privremenoj osnovi. Sudovi koji izreknu pravomoćne presude od sada će preko ministarstava pravosuđa dostavljati svoje odluke sudovima u čijoj je ovlasti izvršenje presude koje će oni i provoditi.

Kad su posrijedi ratni zločini i korupcija, Šimonović je kazao kako je zajedničko opredjeljenje da se u tome slijedi trend koji prevladava u europskim konvencijama, odnosno da iznimki ne može biti za kaznena djela kažnjiva po međunarodnom pravu. Novi predsjednik Josipović kaže da je bilo krajnje vrijeme da se sklopi ovaj sporazum.

 – Sporazum je dobar, ali privremen. Trebamo i više. Moramo dobiti i sporazum koji će omogućiti izručenja u onim slučajevima kada se vodi kazneni postupak. To nije moguće bez promjene ustava i posebnog ugovora i vjerujem da je to budućnost – rekao je Josipović. 

Komentara 182

PR
Pravedni
17:34 10.02.2010.

gala To reci Ivi Senaderu!

OB
-obrisani-
18:29 10.02.2010.

Glavaš bi trebao postati ili predsjednik ili premijer jer je izuzetan primjer domoljublja, poštenja, snalažljivosti i stanja u Hrvatskoj..

BA
balance
17:22 10.02.2010.

A sad u przuuuun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije