Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna baština

Nakon rata nađene su u štaglju kod Vojnića

orgulje
Dominik Grgurić/Pixsell
01.10.2013.
u 12:14

Gotovo deset godina trajala je obnova orgulja M. Heferera iz 1914. godine. Obnovu je platilo Ministarstvo kulture

Orgulje M. Hefefera još su davne 1914. godine napravljene za župnu crkvu Majke Božje Snježne u Kamenskom kod Karlovca. Njihov je zvuk utihnuo u Domovinskom ratu kada su uništene, kao i čitav inventar crkve koja je bila na ratom okupiranom području.

 – Nakon rata su nađene u jednom štaglju kod Vojnića. Netko je ipak bio razuman i spasio ih od potpunog uništenja. Nakon toga su pohranjene u deponij Heferera, a zadnjih desetak godina su u postupku restauracije Hrvatskog restauratorskog zavoda, što je platilo Ministarstvo kulture.

Sada su napokon opet u crkvi - kazao je pater Juraj Domšić iz pavlinskog samostana i crkve na Kamenskom. U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, a u okviru 20. festivala ‘Orgulje Heferer’, održan je koncert u crkvi Majke Božje Snježne kako bi obnovljene orgulje bile ‘promovirane’.

Upravo je radionica Heferer iz Zagreba napravila restauraciju instrumentalnog ustroja orgulja. Kučište je vrijedan drvorezbarski rad sa polovice 20. stoljeća s obilježjima historicizma, neobaroka i neoklasicizma. Naime, i glavni oltar crkve bio je godina u postupku restauracije, kao i oslikani zidovi crkve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije