Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjednička poruka

Nakon Putinovih suza i pobjede oporba tvrdi da im je objavio rat

putin
AFP/PIXSELL
Autori: sp, IČ/VLM, mvi/VLM
04.03.2012.
u 10:58

Putin je treći put postao prvi čovjek Kremlja. Na ulicama Moskve 100.000 pristaša slavilo je njegovu pobjedu. Hvala svima koji su rekli "da" velikoj Rusiji! – rekao je Putin

Vladimir Putin izabran je za novoga predsjednika Rusije i to u prvom krugu predsjedničkih izbora. Već prema izlaznim anketama, Putin je osvajao oko 60 posto glasova, a nakon što su prebrojeni gotovo svi glasovi, prednost mu je narasla na 64 posto.

– Obećao sam vam pobjedu i pobijedili smo! Slava Rusiji – sa suzama u očima rekao je Putin svojim pristašama. – Pobijedili smo u otvorenoj i iskrenoj bitki. Izbori su bili važan ispit za nas, za čitav narod, ispit političke zrelosti i neovisnosti zemlje. Hvala svima koji su rekli "da" velikoj Rusiji! – dodao je Putin.

Na ulicama Moskve 100.000 Rusa slavilo je njegovu pobjedu.

Prema neslužbenim podacima, komunist Genadij Zjuganov osvojio je 17 posto glasova, Vladimir Žirinovski 8 posto, Sergej Mironov 3,7  te Mihail Prohorov 7,6 posto glasova birača.

Izbori u najvećoj državi na svijetu, osmoj po broju stanovnika, održali su se u 9 vremenskih zona, a 108 milijuna birača imalo je pravo glasati za predsjednika. Nekadašnji KGB-ov špijun, koji je od 2000. dvaput bio predsjednik i jednom premijer, opet će zasjesti na čelo Kremlja. Iako je ovaj put imao i sasvim novo lice među protivnicima, 46-godišnji bogatun Mihail Prohorov, treći po bogatstvu u Rusiji, osvojio je oko 8 posto glasova, Putin je ostao favorit bez pravog takmaca. Redikul-nacionalist Vladimir Žirinovski osvojio je također oko 8 posto glasova. Vječno drugom Zjuganovu, 67-godišnjem profesoru matematike, ovo su četvrti predsjednički izbori od 1996. kad se uspio približiti oslabjelom Borisu Jeljcinu.

Nepoštena kampanja

Nijedan od kandidata nije zadao previše brige Putinu, koji ne sumnja u pobjedu, ali je pitanje hoće li to biti u prvom krugu. Službene ankete davale su prognoze o gotovo 60-postotnoj pobjedi u prvom krugu, dok su neovisni anketari izvještavali o 40-postotnoj podršci ruskom do sada neupitnom vladaru. Je li zato pobjeda ponešto ubrzana uz pomoć autobusa koji su prevozili birače vjerne Putinu? O tome su tijekom dana izvještavali mediji na temelju izjava promatrača, koji tvrde da je bilo i birača s tuđim dokumentima te da ima članova biračkih odbora koji za novac daju prazne glasačke listiće. Aktivisti Komunističke stranke tvrde da je na istoku Rusije biračima plaćano po 30 dolara za glas za Putina. Putin se na biračkom mjestu u središtu Moskve pojavio sa suprugom Ljudmilom, koja se rijetko pojavljuje u javnosti.

"Doveo nas je do prijelomne točke. Objavio nam je rat"

Vladimir Putin mora se suočiti s novim valom prosvjeda kojima će se u pitanje pokušati dovesti njegova pobjeda na predsjedničkim izborima koja je, kako tvrdi sam Putin, onemogućila da Rusija padne u ruke neprijatelja koji pokušavaju prisvojiti vlast. Putinovi protivnici, koji se žale na masovnu prevaru tijekom glasovanja, javlja Reuters, ne priznaju rezultate izbora zbog čega će se okupiti nedaleko Kremlja oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Odričući se pokušaja "uništavanja ruske državnosti i prisvajanja vlasti", kazao je kako je "ruski narod pokazao da takvi scenariji u Rusiji neće uspjeti". – To neće proći – naglasio je Putin.

– Doveo nas je do prijelomne točke. Objavio nam je rat. Rezultat je toga rastuća averzija prema njemu – tvrdi novinar Sergej Parkomenko, jedan od vođa oporbenog pokreta.

Unatoč oporbi, koju većinom sačinjavaju visokoobrazovani i relativno dobrostojeći mladi intelektualci, Putina i dalje podržavaju ruski provincijalci koji ne sumnjaju u njegovu pobjedu. Upravo oni omogućili su mu povratak na mjesto predsjednika što je snažan znak potpore protiv prosvjednika koje opisuje kao destabilizirajuću manjinu i pijune stranih vlada.

Putinova inauguracija održat će se u svibnju nakon čega će se vrlo vjerojatno vratiti borbi protiv Zapada što je i bilo obilježje njegovih ranijih predsjedničkih mandata i predizborne kampanje. Ekonomisti tvrde da će ključan test Putinove vlasti biti pitanje koliko će daleko dogurati u ekonomskim reformama gospodarstva koje uvelike ovisi o izvozu energije, a posebnu pozornost morat će posvetiti populističkim predizbornim obećanjima koja bi ga, ako ih ne ispuni, mogla progoniti.

Narančasta opasnost

– Ustao sam, vježbao i došao na biralište. Nadam se da će biti visok odziv birača – kazao je Putin, a na pitanje hoće li pobijediti u prvom krugu, odgovorio je:

– To ovisi o biračima.

Petnaest minuta nakon toga tri su žene na tom biralištu zadigle svoje majice i počele vikati “Putin je lopov”, no odmah su ih odvukli policajci. Prema ocjenama mnogih neovisnih promatrača, izborna kampanja u Rusiji nije bila poštena, Putin je zauzeo puno više prostora u medijima od svih ostalih kandidata zajedno. Aleksej Navalni, vođa prosvjeda nakon prosinačkih izbora, tvrdi čak da su “predsjednički izbori prljaviji od parlamentarnih”.

I Zjuganov optužuje vladu za prijevaru iako je na istoj liniji s Putinom kad prosvjednike zbog izborne prijevare naziva “narančastom opasnošću” jer su se, kaže, zarazili prozapadnom ukrajinskom narančastom revolucijom. Putin je uoči izbora očekivano najavio da će mjesto premijera ponuditi Dmitriju Medvedevu i da u tome nema nikakve političke oligarhije. 
Nakon žestokih prosvjeda zbog prijevara, vlast je dala 800 milijuna dolara za nadzor izbora. Međutim, na mnogim biračkim mjestima nadzorne kamere nisu radile.

Nakon Putinovih suza i pobjede oporba tvrdi da im je objavio rat

Komentara 612

OB
-obrisani-
18:51 05.03.2012.

e-bombe za lokalnu razinu nemaju veze sa EMP napadom Marsi , ne petljaj se kad nešto ne kužiš

OB
-obrisani-
18:13 04.03.2012.

živio putin

OB
-obrisani-
23:59 05.03.2012.

LN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije