Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupa legalizacija

Nakon problema s cijenom mlijeka, stigao dodatni udar

'28.11.2012., Gusce - Ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak-Taritas u pratnji sisacko-moslavacke zupanice Marine Lovric-Merzel obisla je obiteljsko gospodarstvo Ivana Kukurica s ko
Nikola Čutuk/Pixsell
29.11.2012.
u 12:33

Ministrica Anka Mrak Taritaš na imanju Kukurića u Gušću uvjerila se u teške uvjete rada

Ivan Kukurić iz Gušća već se 40 godina bavi stočarstvom. Kada je prije 15 godina svinjogojstvo zamijenio govedarstvom, vjerovao je da će u mljekarstvu pronaći trajnu egzistenciju za svoju obitelj.

Kako bi za tridesetak goveda osigurao primjeren smještaj, gradio je staje i druge gospodarske objekte.

Golemi teret za ratare

Međutim, nakon problema s otkupnom cijenom mlijeka, nedavno ga je zadesio još jedan problem. U nastojanju da se odazove pozivu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odlučio je legalizirati sve nelegalne objekte. Znao je da kao poljoprivrednik s nelegaliziranim objektima neće moći koristiti nikakve poticaje, koji ipak poljoprivrednicima pružaju šansu za opstanak. Kada je podnosio zahtjev za legalizaciju, izračunao je kako će ga taj postupak stajati čak oko 40.000 kuna.

– Odlučio sam se na legalizaciju, kako taj problem ne bi ostavio svojim potomcima. Međutim, mislim da je svima jasno da od cijene mlijeka, od koje jedva preživljavamo, ne mogu platiti taj trošak - kaže Kukurić.

Apel lokalnoj samoupravi

Kako bi se upoznala s problemima s kojima se susreću poljoprivrednici u nastojanju da legaliziraju svoje objekte, upravo je njegovo imanje posjetila nova ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak - Taritaš.

– Shvaćam da je legalizacija za poljoprivrednike golemi teret. Zbog toga im nastojimo pružiti olakšice obročnom otplatom obaveza i stvoriti povoljnije uvjete za podnošenje zahtjeva - obrazložila je ministrica Anka Mrak - Taritaš.

Ona je pozvala jedinice lokalne samouprave da pri naplati komunalnog doprinosa također omoguće obročnu otplatu, uz jednogodišnji poček. U nekim općinama, kako je rekla, predloženo je da se komunalni doprinos naplaćuje simboličnom jednom kunom.

Ivana Kukurića obradovala je i najava županice Marine Lovrić Merzel, kako će sve postupke legalizacije Sisačko-moslavačka županija na svom području subvencionirati sa 5.000 kuna.

Komentara 2

JA
james49
15:33 29.11.2012.

Evo, država-vlasti u Zgb, omogučili otplatu legalizacije za svoj državni dio. A lokalna samouprava trlja ruke jer joj se smiju velika sredstva na dohvat ruke, iz kojih će se kupiti novi automobilćeki, novi kompjutorćeki i ne pomišlja da legalizaciju koja pripada njima, pretvori u kredit tim istim jadnim seljacima za koje se tako jako bori!

VE
Vexans1
14:08 29.11.2012.

@ cij.vero,slušajte ovo..Ministar Vrdoljak kaže 15.03.ove godine: "Ovim načinom i tempom legalizacija objekata će trajati 700 godiona" ! Siguran sam da g.I.Kukurić nije dobro procijenio što bi bilo dobro za njegove potomke.Uz g.Vrdoljaka i g.Jakovinu (ministar Poljoprivrede) u ništa nismo više sigurni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije