Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZEMLJEN U BEČU

Nakon prisilnog boravka u Beču Morales odletio u pravcu Kanara

evo morales,heinz fischer
Reuters/PIXSELL
03.07.2013.
u 07:30

Mediji navode da Austrija, za razliku od drugih zemalja, nije strahovala da bi u zrakoplovu mogao biti i bivši suradnik Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden te je dozvolila slijetanje.

BEČ – Bolivijski predsjednik Evo Morales, čiji je zrakoplov na putu iz Moskve na La Paz bio prisiljen sletjeti u bečku zračnu luku Schwechat s obzirom na to da su Francuska, Portugal, Italija i Španjolska nenadano odbile da uđe u njihov zračni prostor, napustio je Beč u srijedu ujutro u 11.38 sati, odletjevši u pravcu Kanarskog otočja, gdje bi na putu u Boliviju trebao napuniti kerozin, javili su austrijski mediji. Ističu kako je u međuvremenu, nakon austrijskog „okay“ Španjolska ipak dopustila slijetanje na Kanarima. Prvotno je tražila da španjolski veleposlanik u Austriji uđe u zrakoplov i popije kavu s Moralesom kako bi se uvjerio da u avionu slučajno nije i neki nenajavljeni putnik, što je uvrijeđeni bolivijski predsjednik odbio.

Mediji navode kako Austrija, za razliku od drugih zemalja nije strahovala da bi u zrakoplovu mogao biti i bivši suradnik Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden te je dopustila slijetanje.

„Nisam ja kriminalac“, rekao je Morales novinarima u bečkoj zračnoj luci, zahvalivši Austriji na „ekscelentnom postupanju“. Pozvao je austrijskog predsjednika Heinza Fischera, koji ga je došao pozdraviti, u La Paz. Uz predsjednika Fischera u bečkoj zračnoj luci bio je i austrijski potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger. Spindeleggerov glasnogovornik Alexander Schallenberg je kazao kako su glasine da je Snowden bio u zrakoplovu bile lažne.

– Pod naslovom 'Nema straha od SAD-a', austrijski radio i televizija ORF na svom portalu pišu kako je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla da Austrija nije dijelila strahove ostalih zemalja i što je posve normalno dopustila slijetanje zrakoplovu. Na upit što bi bilo da su se glasine da je u zrakoplovu i Snowden obistinile, Mikl-Leitner je izjavila kako bi u tom slučaju uslijedila „identifikacija, razgovor s organima nadležnim za azilante i pokretanje postupka“, kao i kod svih ostalih tražitelja azila.

Snowden je navodno prema pisanju platforme WikiLeaks, iz tranzitnog prostota moskovske zračne luke Šeremetjevo uputio zahtjev za azil 21 zemlji, među kojima je i Austrija, izvještava ORF. Dodaje kako su južnoameričke države zaprepaštene postupkom nekih europskih zemalja prema Moralesu i da će od njih zatražiti službeno objašnjenje.

Austrijska oporba oštro je napala postupak nekih članica EU prema Moralesu, nazvavši ga „jadnim“.

– Želimo izraziti naše nezadovoljstvo, jer je život predsjednika doveden u opasnost – rekao je bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca novinarima u La Pazu, napomenuvši kako su glasine o Snowdenovoj nazočnosti u zrakoplovu bile „neutemeljene“, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Snowdena traži SAD zbog sumnji u špijunažu vezanu za otkrivanje podataka iz programa elektroničkog nadzora pod nazivom Prizma.

>> Nitko se ne usudi primiti ga: Indija odbila azil Snowdenu

>> Snowden zatražio azil u Rusiji? Putin: Može ostati kod nas!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije