Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradale i lipe

Nakon platana motornom pilom masakrirali i lipe u Vrbini!

'sisak - 31.03.2010., Sisak - Orezivanje grana lipa u Ulici lipa izazvalo negodovanje Siscana. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
01.04.2010.
u 08:00

- Doveo sam stručni nadzor, kaže direktor Komunalca Miroslav Mesić, a nadzornik ne zna o kojem je stablu riječ.

Masakr sisačkih drvoreda motornom pilom u Sisku nastavio se jučer, a nakon gradskih platana i bolničkih topola, na meti nestručnog orezivanja našle su se i lipe u Vrbini. Već nakon sakaćenja prvih stabala, Ulica lipa postala je poprište obračuna, začinjenog intervencijom policije.

Kad su djelatnici sisačkog Komunalca počeli orezivanje, na mjestu događaja pojavili su se stručnjaci iz domaće tvrtke Horting kako bi upozorili na pogreške.

– Nadzornik radova došao je kao stručnjak iz Zrinjevca, a nije znao ni o kojem je drveću riječ, kamoli samu vrstu lipe. Rekao je kako od njih želi napraviti živicu! Drastičnim rezovima uništavaju prirodni habitus mladih stabala koje smo mi posadili prije 11 godina, a nisu održavane sve to vrijeme. Posao rade uz izgovor da grane ugrožavaju sigurnost imovine te sprečavaju Elektri pristup kabelima, što nije točno! Ovo nisu velikolisne lipe kao što su bile one ranije, a "Tilia euchlora" posađena je upravo zato da se ne mora jako rezati! - rekao je direktor Hortinga Siniša Manojlović.

Njihove sugestije zaustavile su radove, ali samo nakratko, te su shvaćene kao napad - zbog čega je Ana Marija Popović iz gradskog Odjela za komunalne djelatnosti pozvala policajca, no on je ubrzo zaključio kako poziv nije bio opravdan.

– Ovo je zadnja ulica u Sisku koja će se orezivati na ovakav način! Imam osjećaj da kad se u Gradu ne zna što bi Komunalac radio, da mu se daje da orezuje stabla. Ovaj put iz uprave nam nisu poslali nikakav upit za savjet, iako tvrde da jesu - kaže Olga Werft, predsjednica Društva za poljepšavanje grada.

Grad Sisak ovoga je puta nadziranje radova ipak povjerio stručnjaku, inženjeru šumarstva Josipu Periću iz zagrebačke udruge Arbori cultura, no po svemu sudeći, uzalud. On nije želio komentirati slučaj, ali je potvrdio kako ne zna o kojoj je vrsti lipe riječ te kako grane predstavljaju opasnost za pješake i automobile. Na mjestu događaja našli su se i ogorčeni stanari.

– Ovo je nekada bio naš ukras, nešto prekrasno! Pa, pogledajte što rade! - rekao je Ivan Jaić.

Pojavili su se i gradonačelnikovi savjetnici, a naposljetku i direktor Komunalca Miroslav Mesić, koji se zadnji put na meti građana, struke i medija našao nakon lanjskog orezivanja platana.

– Doveo sam stručni nadzor i opet ne valja! Ovo orezivanje predviđeno je programom za 2010. – kaže Mesić.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar mliniški
mliniški
08:25 05.04.2010.

\"Majka 11\" bi trebao znati kako se kod nas dolazi do \"papira\" za titulu,podsjetimo se afere \"diploma\", zatim lažnog magistra.U EU se pored papira traži znanje,struka iskustvo itd.

GU
gušter
09:04 01.04.2010.

Žnači u hortingu opet nemaju za plaće ,pa Olga na silu hoće doći do posla. A njenoa stručnost je VEEEELLLLIIIKKKKAAA - moš mislit frizerka

MA
Majka11
09:34 01.04.2010.

Motorna pila- Komunalac nije radio motornom pilom nego teleskopskim škarama za granje (\"Unior\"), gđa Popović iz Grada Siska se tako ne zove, policiju nije je zvalo rukovodstvo Komunalca, vrsta lipe piše se: Tilia × euchlora i najvažnija stvar: gosp. Josip Perić može vršiti nador jer ima licencu i ovlaštenja u HRVATSKOJ KOMORI INŽENJERA ŠUMARSTVA I DRVNE TEHNOLOGIJE (možete ga pronaći na Internetu) u Imeniku ovlaštenih inženjera šumarstva: 1. ovlašteni inženjer šumarstva za ekologiju, zaštitu prirode i urbano šumarstvo, br.up. 386 2. ovlašteni inženjer šumarstva, br.up. 386 Za savjet se ne treba pitati Horting kad taj posao nadzire i daje smjernice stručnjak priznat diljem hrvatske, a uređuje parkove u delikatnijim dijelovima Zagreba- e neš ti ulice lipa i lipe koje je zasadio Horting ne vodeći računa o habitusu odraslog stabla, komunalnoj infrastrukturi, sigurnosti prometa na cestama, podzemnom dijelu (korijenov sustav) koji podiže temelje kuća, cestu i nogostup- što će se vidjeti tek kada lipe narastu i dosegnu svoj biološki max. I konačno- Horting pravi probleme i napade sve stručnjake- u Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinu i sl.- misleći kako su oni najbolji! Ja bih se zapitao!? Ako nitko ne valja samo Ja!?- Znači da nešto sa mnom nije u redu! ZAR NE?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije