Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna 34 Celzijeva stupnja izmjerena su u Kninu, meteorolozi najavljuju predah od vrućine

Nakon pakla, 10 stupnjeva manje

26.05.2009.
u 19:24

Uvjerljivo najtopliji grad u Hrvatskoj i danas je bio Knin sa 34 Celzijeva stupnja, čime je jedan stupanj srušen kninski temperaturni rekord iz svibnja otprije 51 godinu. Vrućina u Kninu uzrokovala je i tešku ozljedu na radu. Pošto mu je najvjerojatnije pozlilo od vrućine, sa skele na kući u Bulićevoj ulici pao je radnik. Zadobio je teške ozljede, ali nije u životnoj opasnosti. Knin je, inače, poznat po tome da je ljeti najtopliji grad u Hrvatskoj zbog svoga geografskog položaja. Smješten je u kotlini i sa svih strana okružen planinama i brdima.

Kobna sparina
U Osijeku se živa na termometru u 13 sati popela na 29 stupnjeva, ali je vrućina “pogodila” mnogo više ljudi nego u Kninu. Vjeruje se da je vrućina uzrok smrti dviju osoba u protekla tri dana u Osječko-baranjskoj županiji.

– Iznenada je umro 35-godišnji profesionalni vojnik iz Osijeka, a u Đakovu je u svatovima umro 50-godišnjak. Obojica su bili posve zdravi – kaže dr. Blaženko Vinković iz osječke Hitne pomoći. Čak 294 puta zazvonio je u ponedjeljak telefon Hitne koja je intervenirala 81 put u županiji, a na vrata šest ambulanti pokucalo je 169 pacijenata. Udvostručen je broj moždanih udara, u subotu, nedjelju i ponedjeljak hospitalizirano je 17 pacijenata, a inače bude osam takvih slučajeva u tri dana.

Teško je bilo i u Zadru na 27 stupnjeva. Hitna medicinska pomoć u protekla 24 sata zabilježila je tri, četiri smrtna slučaja osoba starije životne dobi, kroničnih bolesnika čija se smrt može neizravno povezati s visokim temperaturama, visokim tlakom i vlažnošću zraka, potvrdio nam je voditelj HMP-a Zadar dr. Vlatko Grković. Dodao je kako je posljednjih dana od 10 do 15 posto, a u pojedinim smjenama i do 20 posto više kućnih intervencija – tridesetak tijekom dana.


Foto: Duško Marušić

I Varaždincima je bilo pakleno vruće i sparno. Hitna služba imala je pune ruke posla. Najteže je bilo radnicima na otvorenim gradilištima koje je sunce nemilice peklo. Vinkovčani su se dobro nosili s vrućinama, baš kao i Vukovarci i Brođani... Zagreb je jučer vrio na 30 stupnjeva, ali, prema riječima voditelja smjene dr. Milka Matijanca, broj hitnih intervencija bio je uobičajen. Čini se da mnogi građani poštuju savjete o tome kako živjeti uz visoke temperature. Tražene su i terase kafića s debelim hladom te vodoskoci gdje djeca i mladi prskanjem barem nakratko pronalaze osvježenje.

Stiže nam oluja
Nakon paklenog dana za danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu prognoziraju jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom u većem dijelu Hrvatske te temperaturama nižim do deset stupnjeva. Najviše kiše očekuje se u Gorskom kotaru i Lici, a u istočnoj Slavoniji i Dalmaciji moguće je jače grmljavinsko nevrijeme. Nakon toga, svježiji dani zadržali bi se do vikenda. Ništa neočekivano. Svibanjski toplinski val 2005. i 2006. završio je mnogo jačim nevremenom. Nakon temperatura od više nego 30 stupnjeva 2005. godine zabijelili su se vrhovi Svilaje, Dinare i Kamešnice, a temperatura je preko noći pala dvadesetak stupnjeva.

Godinu dana poslije za toplinskim valom stigla je mećava zbog koje su posljednjeg dana svibnja proglašeni – zimski uvjeti. Svibanjske vrućine posebice su izražene posljednih pet-šest godina. Prije toga, svibanj 1968. godine bilježio je rekorde: kao uvertira, potkraj travnja u Osijeku je izmjereno 30,9 stupnjeva, a u Slavonskom Brodu čak 31,4 stupnja. U Zagrebu su te iste godine izmjerena dosad rekordna svibanjska 34,3 stupnja.


Kako se obraniti od dehidracije

Izbjegavajte izravno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, a ako izlazite, nužno je zaštititi se kapom, maramom ili šeširom te sunčanim naočalama.

Važno je redovito piti, i to do 2,5 l vode, a izbjegavati gazirana pića i alkohol.

U prehrani izbjegavajte masna, pržena, začinjena i teška jela, a prednost dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi.

Izolirajte prostore u kojima boravite od utjecaja izravna djelovanja sunca zasjenjivanjem.

Znaci za uzbunu su glavobolja, mučnina, vrtoglavice i dehidracija.

Starijima, djeci i bolesnima koji pokazuju znakove dehidracije u najkraćem roku treba pružiti pomoć i obvezno se posavjetovati s liječnikom opće medicine ili najbližom hitnom medicinskom pomoći.

Kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove, srčani bolesnici češće kontrolirati krvni tlak, a dijabetičari regulirati šećer u krvi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije