Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ĆE POSLIJE 2010.

Nakon odlaska Mesiću Ured za pokretanje inicijativa

VL
Autor
Jasmina Popović
15.07.2008.
u 21:00

Prema Zakonu o posebnim pravima predsjednika RH iz 2004. godine Mesić će nakon prestanka mandata 2010. godine moći  osnovati svoj ured, u kojem će mu na raspolaganju biti dva državna službenika, osobni vozač i službeno vozilo te osobno osiguranje.

Sve to Mesić može koristiti doživotno, a kako je najavio da se ne namjerava povući iz politike  vjerojatno je da će zatražiti prava što mu pripadaju po Zakonu i iskoristiti ured kao mjesto okupljanja i pokretanja raznih inicijativa.

Mesić svoje službenike u novom uredu može izabrati iz kruga dosadašnjih savjetnika i bliskih suradnika, a mogu to biti i nove osobe. Prema nekim nagađanjima, možda bi u uredu zadržao Sašu Perkovića i Tomislava Jakića, kako bi "pokrio" unutarnju i vanjsku politiku, a možda se odluči za neku drugu kombinaciju s obzirom na svoju želju da se aktivno bavi politikom  i domaćom i vanjskom.

Prava, koja će Mesić imati priliku prvi u Hrvatskoj koristiti, uobičajena su u mnogim zemljama. U Italiji bivši predsjednici dobivaju status doživotnih senatora, u SAD-u je "jednom predsjednik  zauvijek predsjednik", a i Boris Jeljcin je imao predsjedničke povlastice do smrti.

Naši susjedi Slovenci su restriktivniji. Status bivšeg predsjednika s pravom na ured i službeni automobil ima samo predsjednik koji je sišao s vlasti do trenutka dok ne dođe novi "bivši predsjednik", tako da Slovenci uvijek na proračunu imaju samo jednog bivšeg i jednog aktualnog predsjednika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije