Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon objave računa, peticijom traže da saborski zastupnici plaćaju porez na ručak

Zagrepčanin Marko Ferek pokrenuo je peticiju za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru nakon što se i sam uvjerio koliko su niske cijene u saborskoj kantini i kafiću
05. ožujka 2020. u 21:12 10 komentara 21435 prikaza
ručak u Saboru
Foto: Marko Ferek
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je objavio fotografije računa iz saborske kantine i kafića, Zagrepčanin Marko Ferek pokrenuo je peticiju za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru.

ručak u Saboru Svi bi takav gablec Šokirala ga cijena ručka u Saboru: To je bezobrazno jeftino, a imaju toliko privilegija

Njega su, kao i većinu građana, začudile izrazito niske cijene u kantini, a ono što je u cijeloj priči najbizarnije je da saborski zastupnici ne moraju plaćati porez na ručak tijekom radnog vremena kao što to mora većina drugih građana.

Ručak za dvije osobe u saborskoj kantini platio je 48 kuna, dok kava u saborskom kafiću košta tek 3,50 kuna.

– Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ukoliko je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela, tj. članova organizacije. Ipak, je li taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku? – pita se Marko Ferek, inače predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje".

Čudi ga da saborski zastupnici uz brojne privilegije koje imaju, a među kojima su zajednički paušal, naknada troškova prijevoza, službeni stanovi, naknada režijskih troškova, naknada korištenja privatnog automobila za službena putovanja, dnevnica za službena putovanja u zemlji kao i plaća koja je daleko veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, na svoj gablec ne moraju platiti porez kao brojni drugi građani koji zarađuju daleko manje.

Dražen Barišić SABOR U veljači neopravdano izostala četiri zastupnika - tri HDZ-ova i jedan Reformist

– Još od 2014.godine traje rasprava o Saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive "običnim građanima" i štetne za sveopće funkcioniranje države.
Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog “običnog građanina”, u svim sektorima.  Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus – zaključuje pokretač peticije Marko Ferek.

Ako se slažete s njim, možete je potpisati na ovome linku.

ručak u Saboru | Autor : Marko Ferek Foto: Marko Ferek

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Bome, imaju pravo! Kada su humanitarne akcije i prikupljanje pomoći za djecu telefonskim pozivima, nitko, pa ni država se ne odriče PDV-a i zarade, a oni jedu bez poreza... Pa onda, ako se oporezuje pomoć potrebitima, zašto oni ne bi ... prikaži još! platili porez na hranu koju pojedu jeftino...

 • stefj:

  Sve to mi plaćamo, naravno. I tu hranu koja se nabavlja i te konobare i kuharice kao i te koji ručaju i piju u tim kantinama. Ama baš sve, čak i ono hrane što se baci i struju koja se ... prikaži još! potroši i čistačice koje sve to čiste... Mi plaćamo taj ručak, tu kavu. Oni to samo konzumiraju... Da li da se uvede PDV na to? Što mislite koje bi bio prvi potez vlade i sabora nakon toga? Pa naravno, podigli bi si primanja radi velikog udara na vlastiti džep...

 • okozaoko:

  Kad lisice čuvaju kokošinjac - zakoni i obaveze samo za kokoši a lisicama privilegije.