Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVSKE PROMJENE

Nakon Bertine Karamarko traži i smjenu Dominića

05.04.2014., Zagreb - Izvanredna konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije povodom zapljene 800 kilograma marihuane. Mario Bertina.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
16.03.2016.
u 08:00

Orepić Bertini zamjera curenje podataka iz istrage protiv Linića

Preustroj, a ne pritisak – tako je jučer ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić objasnio svoju odluku o smjeni Marija Bertine, načelnika Policijskog nacionalnog ureda za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) čiji je odlazak s te dužnosti danima prije prizivala i tražila Domoljubna koalicija.

Bertini, koji je slovio kao kadar od povjerenja bivšeg ministra Ranka Ostojića, sadašnji je ministar, doznajemo u MUP-u, ponajviše zamjerio curenje podataka iz PNUSKOK-a.

Riječ je o dokumentima iz istrage koja se provodila protiv bivšeg SDP-ovca Slavka Linića, a koja je bila usmjerena na to da se dokaže kako je Linić za vrijeme boravka u SAD-u položio oko milijun dolara na račun svoje pokćerke koja je ondje bila na studiju. Sam Linić sve vrijeme tvrdi da je bivši premijer Zoran Milanović zloupotrijebio represivni aparat kako bi ga lažno teretio.

Na potezu DORH

Ministar Orepić nedavno je pokrenuo internu istragu kojom se trebalo utvrditi je li PNUSKOK zaista bio instrument političke zloupotrebe radi političkih obračuna u SDP-u. Sudeći po jučerašnjoj odluci, jest. No, smjenom Marija Bertine neće stati kadrovske promjene u MUP-u. Najvjerojatnije već danas bit će smijenjen šef unutarnje kontrole Stjepan Jurenec. Iako ministar Orepić ponavlja da su Bertinina i smjene koje će uslijediti isključivo radi boljeg funkcioniranja sustava – što je uostalom i najavio da će se dogoditi – izvori bliski krugovima prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka tvrde da je smjena Bertine rezultat Karamarkova žestokog pritiska preksinoć na klubu zastupnika Domoljubne koalicije i Mosta. Tamo je, doznajemo, Karamarko rezolutno Boži Petrovu, čelniku Mosta, poručio da mu je dosta Mostova opiranja smjenama u policiji.

– Karamarko je ponovio teze o zločinačkoj organizaciji u policiji – prenosi nam izvor blizak Karamarku.

U HDZ-u su uvjereni da su Bertina i ekipa “odradili” i prljave informacije o Toniju Matasu kojeg je Karamarko predložio premijeru Oreškoviću za ravnatelja SOA-e.

– Sada je na potezu DORH jer ima elemenata za podizanje kaznenih prijava protiv Bertine i Vlade Dominića – rekao nam je izvor iz HDZ-ova dijela Vlade.

Jučer se pronijela vijest da je smijenjen i Vlado Dominić.

Dominić na poslu

– Ne, na poslu sam. Radim – kazao nam je Dominić kad smo ga upitali je li točno da više nije glavni ravnatelj policije.

Što će donijeti današnji dan, teško je predvidjeti. Naime, ministar Orepić danas će razgovarati s glavnim ravnateljem Dominićem. I Bertininoj smjeni prethodio je razgovor s ministrom.

Osim Dominićeve, Karamarko traži i smjenu Željka Renića, načelnika Uprave posebnih poslova sigurnosti, kao i Zorana Filipovića, šefa zagrebačkog USKOK-a te Zorana Hitreca, voditelja posebnih kriminalističkih poslova PNUSKOK-a.

– Renić je kao osoba zadužena za sigurnost štićenih osoba, u noći kada je dio mostovaca išao tadašnjem premijeru Milanoviću u Banske dvore, organizirao njihov prijevoz. On mora otići, bio je izravno u funkciji SDP-a – prenosi nam sugovornik blizak Karamarku.

Ipak, od tih smjena koje priželjkuje i traži Domoljubna koalicija nema ništa. Barem zasad. 

>> Smijenjen šef PNUSKOK-a Mario Bertina. Milanović: To je navodno moj prijatelj kojem se ne mogu sjetiti imena

>> Ministar Vlaho Orepić otkrio zašto je smijenjen šef PNUSKOK-a Mario Bertina

Komentara 96

BI
bigstar
08:21 16.03.2016.

Koliko su ti ljudi koristili represivni aparat prekoracivali svoje ovlasti po nalogu Milanovica , trebalo ih je smijeniti istog trena kada je preuzeta vlast!!

MU
muh
08:23 16.03.2016.

Ako se jih ne smeni smenit če oni vlast.

DU
Deleted user
08:25 16.03.2016.

Vrijeme je za razlaz crvene bratije, nije zoka bezrazložno u strahu zbog rezultata izbora ili ti po onoj staroj narodnoj: Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije