Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KELTSKA NOĆ

Nakon kritike biskupa Košića Sisak bez splavi posvećene partizanima

keltska noć sisak (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/8
08.09.2013.
u 13:45

Posjetitelji su zamijetili kako ove godine nije bilo splavi posvećene tom dijelu sisačke povijesti

Tisuće Siščana i gostiju uživale su u subotu navečer u još jednoj Keltskoj noći, tradicionalnoj turističkoj manifestaciji.

Kroz deset splavi koje su se spuštale niz rijeku Kupu ove su godine organizatori iz Turističke zajednice grada Siska odlučili predstaviti sisačke neznane velikane. Tako je Siščanima prezentirana, doduše imaginarna, priča o vilama i vilinskom porijeklu imena grada, zatim povijest Kelta i njihove Segeste na desnoj obali Kupe, prethodnika slavnije Siscije, seljaci ratnici kneza Ljudevita Posavskog koji je područje Siska odabrao za pružanje otpora nekoć moćnim Francima i uloga posade sisačkog Starog grada pod vodstvom kanonika Mikca u poznatoj Sisačkoj bitci 22. lipnja 1593. godine.

Posljednja splav slavila je ulogu golobradih mladih Siščana koji su u trapericama i tenisicama uz slabo naoružanje odlučili stati u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, prilikom čega su mnogi izgubili i svoje živote. I ovaj put jedna je splav bila posvećena zaštitniku grada, Svetom Kvirinu, dok su predstavljeni i majstori, radnici i obrtnici Siska 19. stoljeća, kada je ovaj grad bio veliko trgovačko središte. Posjetitelji su zamijetili kako ove godine, a nakon prošlogodišnje kritike biskupa Vlade Košića kako 1. Sisački partizanski odred ne zaslužuje biti na ovoj manifestaciji, nije bilo splavi posvećene tom dijelu sisačke povijesti.

Gužva na popularnoj Šetnici uz Kupu ukazuje na potrebu da Sisak češće bude “poprište” ovakvih povijesno turističkih manifestacija, a ove godine je Keltsku noć dodatno obogatila i premijerna vožnja Sisačkog turističkog tramvaja, iza čije izrade stoji obrtnička obitelj Vrbanus.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije