Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA FAKULTET Maturanti počeli predavati dokumente za prijamne ispite

Nakon hrpe zadataka spremni za razredbene

tesla04.jpg
import
30.06.2008.
u 19:57

Među tisućama maturanata koji će ovaj tjedan svoje prijave predati na nekom od fakulteta bit će i dvojica bivših učenika zagrebačke Tehničke škole "Nikola Tesla", odlikaš Sebastijan  Weiser i vrlo dobar Marin Sećanja. Kada su se prije gotovo mjesec i pol opraštali od svog 4. g. razreda "najbolje škole u Zagrebu", već su znali na koji fakultet žele, ali i imaju li šanse te svoje želje ostvariti.

Promijenio mišljenje
 Moj izbor je fizika  inženjerski smjer na PMF-u. Vjerujem da ću se upisati, a ako ne uspijem, rezerva mi je računalstvo na Tehničkom veleučilištu Zagreb  rekao je tada Marin Sećanja, dok su tog kišnog dana njegovi kolege vriskom i brašnom srednjoj definitivno govorili "zbogom". U međuvremenu Marin je maturirao, ali i promijenio izbor fakulteta. Umjesto fizike, odnosno računalstva, odlučio je upisati biološko inženjerstvo na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

- Malo sam se raspitivao, informirao i zaključio da je puno isplativije studirati to nego fiziku. Na razredbenom će biti gradivo koje sam učio i vježbao. Nisam polazio nikakav pripremni tečaj, nego sam uzeo testove zadnjih nekoliko godina i po tome se spremao. Maturirao sam s vrlo dobrim i vjerujem da ću se upisati bez problema  optimističan je Marin pa o alternativnom izboru gotovo i ne razmišlja. I njegov bivši razredni kolega Sebastijan Wieser također je pun samopouzdanja. Njegova želja je i dalje ista  Fakultet elektrotehnike i računarstva.

 Za razredbeni na FER-u spremam se od početka drugog polugodišta. Tad sam počeo uzimati "privatnu pripremu", odnosno tri sata tjedno vježbao sam u prvom redu matematiku i fiziku, ali i ostalo što bi moglo biti u testu. Zadnje vrijeme vježbam sam  objašnjava Sebastijan svoju strategiju sigurnog uspjeha.

A da ništa nije prepustio slučaju govori i to što je kupio zbirku "Matko Fizić" u kojoj su, kaže, prikupljeni svi zadaci koji su u testovima na FER-u bili još od osamdesetih godina pa do prošle 2007.  Sve je transparentno, za svaki zadatak postoji rješenje i vježbam po tome. Svi tipovi zadataka su mi poznati, trebalo je "samo" naučiti gradivo iz cijele srednje škole  kaže Sebastijan. Iako je uvjeren da će zahvaljujući peticama u svjedodžbi i učenju proći prijamni na FER-u, ipak rezervna varijanta mu je Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Nema gužvi
- Tek se trebam raspitati pod kojim se uvjetima tamo mogu upisati  zaključuje Sebastijan Wieser. Obojici bivših kolega prijamni je ispit u srijedu 9. srpnja. Prijave kandidata fakulteti su uglavnom počeli primati jučer, ali kako je rok za prijave do petka 4. srpnja, danas nije bilo gužvi. Razredbeni ispiti, uz određene izuzetke, održat će se  tjedan kasnije, od 7. do 11. srpnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije