Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nakon godinu i pol Zagorec izručen Hrvatskoj

zagiauto-txt.jpg
Foto: Boris Ščitar
03.10.2008.
u 10:38

Dok je oko piste u Zračnoj luci Pleso u Zagrebu i ispred zatvora u Remetincu u četvrtak oko 11 sati ujutro rasla napetost, toliko očekivani posebni putnik, umirovljeni general Vladimir Zagorec sjedio je u prednjem dijelu zrakoplova Croatije Airlinesa. Sumnjičavo je vrtio glavom čitajući hrvatske novine, očito tekstove s njime u glavnoj ulozi.

Putnici na redovitom letu iz Beča u Zagreb radoznalo su pogledavali prema Zagorcu, koji je nakon godinu i pol borbe protiv izručivanja hrvatskom pravosuđu – izgubio bitku.


Zagorčev ulazak u zatvor
Video: S. Majdandžić, M. Kuman

Oko 7.30 sati specijalci austrijske policije ubacili su ga u kombi-vozilo i prebacili u bečku zračnu luku. Prije ulaska u zrakoplov hrvatskog zračnog prijevoznika preuzela su ga dva agenta Interpola. Putnici kažu da je “izgledao hladnokrvno”, miran i, kako bi rekao njegov odvjetnik u RH Zvonimir Hodak, – “adaptiran na nove uvjete”.

Savršena sigurnost
Došavši u Zagreb, zrakoplov je pristao nešto dalje od zgrade zračne luke, a policijsko osiguranje čekalo je da svi redoviti putnici napuste zrakoplov. Među putnicima je bio veleposlanik mira i majstor joge Njegova svetost Swami Mahesharananda koji se, čudnom igrom sudbine, našao u istom zrakoplovu kojim su Austrijanci izručivali Zagorca Hrvatskoj.


Foto: Boris Ščitar

Potom je Zagorec u lisičinama sproveden u posebna, pretpostavlja se blindirana, crna policijska kombi-vozila i uz kratkotrajnu blokadu prometa munjevito (za 15-ak minuta) stigao u zatvor u Remetincu.

Deseci policijskih vozila, patrole na svakih nekoliko stotina metara puta, policijski helikopteri u zraku, sve je to dokazivalo da su mjerodavni vrlo ozbiljno shvatili bojazan o Zagorčevoj (ne)sigurnosti na tlu Hrvatske. Plan MUP-a o savršenoj sigurnosti dolaska odvijao se besprijekorno. Reporteri su prepričavali kako je ekipa HTV-a pokušala, maskirana u radnike "cateringa", s piste snimiti Zagorca, no osiguranje ih je u Beču “pokupilo”, kao i jednog hateveovca u Zagrebu.

”Luksuz” u Remetincu
Nakon ulaska u Remetinec, Zagorec je obavio formalnosti u vezi s utvrđivanjem identiteta, dobivanjem rješenja o jednomjesečnom pritvoru, pregledana mu je prtljaga, obavljen liječnički pregled te je potom smješten u remetinečki “luksuz” – jednu od dvadesetak jednokrevetnih soba od 10 četvornih metara, u koje u Remetincu dolaze oni sa “zvučnijim” imenima i/ili statusom.


Foto: Boris Ščitar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije