Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Auto industrija

Nakon godina rasta u Kini pala prodaja automobila

Automobil
Foto: Petar Glebov/Pixsell
09.01.2019.
u 16:49

Takav događaj došao je u okolnostima usporavanja aktivnosti u kineskom gospodarstvu.

Prodaja automobila u Kini, najvećem tržištu vozila u svijetu, smanjila se u 2018. nakon 19 godina neprekinutog rasta, prenose u srijedu britanski mediji.

Prodaja je u 2018. pala šest posto, na 22,7 milijuna vozila, pokazuju podaci Kineske udruge za putničke automobile (CPCA), prema izvješću BBC-ja.

Pad prodaje automobila vremenski se poklopio s usporavanjem aktivnosti u kineskom gospodarstvu, što je pogodilo poslovne rezultate proizvođača automobila diljem svijeta.

Tako su proizvođači poput Forda, Volkswagena, Jaguar Land Rovera i General Motorsa redom proteklih mjeseci izvijestili su o padu prodaje u Kini.

I najuspješniji kineski proizvođač automobila Geely očekuje stagnaciju prodaje u ovoj godini.

U kineskoj udruzi proizvođača automobila (CAAM), koju podupire vlada u Pekingu, prošlog su mjeseca za usporavanje prodaje okrivili promjene u ekonomiji i „međunarodne razloge“, aludirajući na kineski trgovinski rat sa SAD-om.

U CAAM-u ne očekuju promjene na tržištu u 2019. godini, dodajući da će veća prodaja električnih vozila amortizirati smanjenu potražnju za dizelskim i benzinskim automobilima i time spriječiti pad ukupnog broja prodanih automobila.

Iz vladine agencije za makroekonomsko planiranje najavili su u međuvremenu mjere za poticanje domaće potrošnje na automobile i kućanske aparate.

Potpredsjednik agencije Ning Jizhe izjavio je na kineskoj državnoj televiziji da ima potencijala za dodatno povećanje prodaje automobila, navodeći kao primjer mogućih mjera program kupnje automobila fokusiran na ruralna područja i smanjenje poreza na prodaju automobila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije