Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonteri u bolnici

Nakon cijelog dana u školi, ovo ovdje nam je terapija!

volonteri
Marko Jurinec/Pixsell
20.05.2011.
u 11:56

– Malo tko od naših vršnjaka u Varaždinu zna što znači volontirati. Misle da je to nešto za što se dobije novac – kaže Agata Kišić, učenica Prve gimnazije

Rea Njegovec, Agata Kišić, Rahela Detić i Ines Turšćak učenice su prvog i drugog razreda Medicinske škole i Prve gimnazije u Varaždinu.

Obične su srednjoškolke, pred kraj školske godine zatrpane školskim obvezama, no od svojih se vršnjaka ipak po nečem razlikuju. Jednom tjedno nakon nastave odlaze na Odjel za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i djece Opće bolnice Varaždin. S malim bolesnicima igraju se, druže se, crtaju, izrađuju prigodne čestitke... Djevojke su dio ekipe volontera varaždinskog Crvenog križa i Društva Naša djeca, koji mališanima na Pedijatriji, u projektu “Bolnica bezbolnica”, pokušavaju olakšati boravak u bolnici.

– Vjerujem da djeci naši dolasci mnogo znače. Razgovaramo, puno se smijemo... Stvarno nam je lijepo – kaže Rea Njegovec. Kolege iz školskih klupa još ih čudno gledaju kad kažu da volontiraju u bolnici.

– Malo tko razumije što znači volontirati. Često misle da je to nešto za što se dobije novac. A mi se ovdje odlično zabavljamo, ali i podosta naučimo od malih pacijenata. Nakon cijelog dana škole, ovo ovdje nam je terapija – kaže Agata Kišić.

Smatra kako bi se učenicima u školama trebalo na primjeren način objasniti volontiranje.

– Mladi bi trebali nekako vidjeti da to nije dosadno, već da ih volontiranje može samo obogatiti – smatra Agata. A upravo preko njezinih priča s volontiranjem se upoznala Rahela Detić. Nekoliko je puta došla u bolnicu na druženje s malim pacijentima i nije požalila. – Ovdje mi je stvarno lijepo, a namjeravam se uključiti i u ostale slične projekte – rekla je Rahela. Slično razmišlja i Ines Turšćak, koja je također “nova” u volontiranju, no namjerava nastaviti.

– Dolazak volontera našim pacijentima zaista mnogo znači. Svi tako nešto nauče, a djeci brže prođe vrijeme u bolnici i sve im je nekako lakše – kaže liječnica Davorka Levković Petrić. Oni pak koji žele volontirati ili se kreativno izraziti na koji god način, mogu se pridružiti članovima Kluba mladih Crvenoga križa. Ondje nikada nije dosadno, poručuju djevojke. U klubu mogu mnogo toga naučiti, obogatiti si život i biti korisni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije